„Blouse Roumaine, Femme roumaine” la Citadela din Portalegre

Blouse Roumaine, Femme roumaine la Citadela din Portalegre Blouse Roumaine, Femme roumaine la Citadela din Portalegre Blouse Roumaine, Femme roumaine la Citadela din Portalegre

Organizată pentru prima dată în 2015 la sediul ICR Lisabona, expoziţia „Blouse Roumaine, Femme roumaine" a fost dorită de responsabilii culturali din Portalegre în Galeria de Expoziții Temporare a Citadelei, parte a spectaculoaselor fortificaţii medievale a localităţii portugheze de la graniţa cu Spania. Vernisajul a avut loc pe 8 iulie 2016 la ora 18.30, iar pe simeze s-au aflat 44 de lucrări în tehnici foarte diverse, propuse de 41 de plasticiene domeniile: pictură, grafică, sculptură, ceramică şi fotografie. Expoziția va fi deschisă publicului până pe data de 30 iulie 2016.

ICR Lisabona a provocat artistele invitate (Alexandra Budianu, Alexandra Rusu, Alina Gherasim, Andra Bădulescu-Vişniec, Andreia Năstăsescu-Bove, Arina Bican, Aurora Király, Beti Vervega, Carmen Nistorescu, Carmen Paiu, Cela Neamţu, Celina Grigore, Claudia Muşat, Cristina Bolborea, Cristina Cucu, Cristina Ţurlea, Daniela Frumuşeanu, Delia Andrieş, Denisa Angheluţă, Doina Simionescu, Elena Dumitrescu, Elena Scutaru, Emanuela Balint, Graţiela Andrei, Iasmina Răceanu, Irina Silivestru, Liliana Cenean, Lucia Puşcaşu, Margareta Udrescu, Marilena Preda-Sânc, Miriam Mihail, Oana Ispir, Olga Morărescu Mărginean, Romana Mateiaş, Ruxandra Răileanu, Silvia Maria Stoica, Stela Lie, Ştefania Cenean, Teodora Ionescu şi Viorica Cernica), nu atât să dea o replică celebrei „Blouse Roumaine" a lui Matisse, opera care a inspirat expoziţia, cât să transpună ia în secolul XXI, să dea motivelor prezente pe veştmântul tradițional o dimensiune artistică potrivită contemporaneității.

Prezentă în creaţiile unor autori definitorii (plecând de la „zugravul de subţire" Pârvu Mutu şi ajungând la Carol Popp de Szathmary, C.D. Rosenthal, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Francisc Şirato, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady sau Henri Matisse, Pablo Picasso, Yves Saint-Laurent, Valentino), ia a fost o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru opere însemnate. Dedicată cămăşii tradiționale feminine româneşti, o emblemă a eleganţei şi bunului gust nativ al unui popor, expoziţia este un prilej pentru artistele implicate să îşi expună propria viziune asupra unui simbol și a unui mod de viaţă despre care sunt îndreptăţite să vorbească.


Citadela din Portalegre (localitate ce adăposteşte şi vestigii datând din epoca romană) a fost construită în stil gotic timpuriu de regii Portugaliei, între 1259 şi 1375, cu scopul iniţial de a apăra graniţa alentejană a regatului, de pretenţiile Castiliei. A fost clasificată ca monument naţional în 1922, iar în anii `60 a trecut prin importante lucrări de consolidare şi restaurare, care au precedat amenajarea în anii `90 a galeriilor muzeale actuale. Loc de tranzit frontalier, Portalegre este scena mai multor manifestări culturale care beneficiază de o remarcabilă afluenţă de public.