- 4 October 2009
- Etichete Film
Proiecţia filmului Binecuvântată fii, închisoare (r. Nicolae Mărgineanu, 2002), Sala Mozarteum a Muzeului Arhidiocezei din Olomouc (Václavské nám. 3) Proiecţia are loc la invitaţia Asociaţiei Cluburilor de Film din Republica Cehă, în cadrul unui seminar internaţional de film cu tematică religioasă, care se desfăşoară între 30 septembrie şi 4 octombrie, sub patronajul Monseniorului Jan Grabner, arhiepiscop de Olomouc, al Înaltpreasfinţitului Simeon, arhiepiscop de Olomouc şi Brno, şi al Bisericii Evanghelice Unite.
Binecuvântată fii, închisoare (regia Nicolae Mărgineanu, 2002)
În rolurile principale: Dorina Lazăr, Maria Ploae, Ecaterina Nazăre, Iulia Lazăr, Romaniţa Ionescu, Mioara Ifrim, Eugenia Bosănceanu, Margareta Pogonat.
Filmul, bazat pe fapte reale, ne poartă în România sfârşitului anilor 1940 şi începutul anilor 1950, o Românie stalinistă unde regimul la putere începe prigoana împotriva propriului neam şi propriei credinţe. Nicoleta, o tânără intelectuală româncă este arestată. Crima sa este dublă: ea face parte dintr-un partid politic de opoziţie şi este nepoata pe linie maternă a lui Iuliu Maniu. În prima perioadă a detenţiei la Malmaison, eroina este interogată şi torturată până la extenuare, până aproape de acea graniţă nevăzută între viaţă şi moarte. Regăsindu-se singură în faţa acestei insuportabile şi interminabile suferinţe, când nimeni şi nimic nu mai lasă să se întrevadă vreo speranţă, Nicoleta descoperă în adâncurile misterioase ale firii puterea credinţei. Întâlnirea cu Dumnezeu îi dă eroinei libertatea interioară şi curajul să se opuna şi să reziste monstruozităţii anchetatorilor. Ea reuşeşte să-şi apere nu numai convingerile politice, ci şi pe cele religioase. Când suferi până la limita suportabilului „poţi să mori sau poţi să-l găseşti pe Dumnezeu". Dar, din momentul când Dumnezeu apare în viaţa celei care suferă, forţa ei este fără margini... După trei luni, Nicoleta este transferată la închisoarea din Mislea, unde devine un exemplu de rezilienţă şi devotare pentru deţinute. De acolo, ea este transferată la canalul Dunăre – Marea Neagră... După patru ani de detenţie, este eliberată fără a fi niciodată judecată. Această perioadă grea de încercare nu a făcut decât să o transforme în figura de frunte a rezistenţei şi jertfei creştine româneşti şi, prin extrapolare, a jertfei creştine universale.
Nicolae Mărgineanu este regizor, scenarist, actor, director de imagine român născut în 1938.
Filmografie: Schimb valutar (2008), Logodnicii din America (2007), Binecuvântată fii, închisoare (2002), Faimosul Paparazzo (1999), Capul de zimbru (1997), Enescu – la Răspântie de vremi (1995), Arhitectură şi putere (1994), Priveşte înainte cu mânie (1993), Undeva în Est (1991), Un bulgăre de humă (1989), Flăcări pe comori (1987), Pădureanca (1986), Pădurea (1986), Întoarcerea din iad (1983), Un om în Loden (1979), Mai presus de orice (1978).