Bimilenar „Publius Ovidius Naso – drumul exilului” la Corint

Cunoscut în spațiul românesc sub numele de Ovidiu și considerat, alături de Horațiu și Vergiliu, unul dintre reperele literaturii latine, poetul are o biografie complicată, marcată de momentul proscrierii, repectiv de forma de exil de tip relegatio/relegareimpusă de împăratul Augustus din rațiuni legate de conținutul versurilor din opera Ars amandi. Astfel, deși motivele exilulului sunt încă ambigue și insuficient explorate, există o certitudine în privința itinerariului poetului din momentul îmbarcării pe o corabie care pleacă spre Grecia din portul calabrez Brundisium (Brindisi de astăzi), traversează Marea Ionică și ajunge în golful Corintului, la Lechaeum pentru a-și continua drumul spre portul Tempyra de pe coasa Traciei. De aici, așa cum reiese din scrierile sale, Ovidiu continuă călătoria pe uscat prin Apollonia (astăzi Szopol) și Mesembria (astăzi Nesebar) ca ulterior să se îmbarce în portul Odessos (Varna de astazi) și să ajungă la Tomis - se presupune - în primăvara anului 9 p. Ch. Pe drumul exilului, Ovidiu începe să scrie prima carte a „Tristelor”, alcătuită din zece elegii.

Proiectul, inițiat de Muzeul de Artă Constanța, își propune itinerarea unei expoziții cu teme inspirate din opera poetului în vederea comemorării a 2000 de ani de la moartea acestuia. Expoziția va avea loc în orașele importante din călătoria acestuia: Sulmona, Roma, Brindisi, Corint, Nesebar, Balcic, Mangalia si Constanța și va reuni lucrări de grafică, realizate cu tehnici mixte.

Vernisajul expoziției, desfășurat la Corint pe data de 27 iunie 2017, în galeria Municipală de Artă, a fost însoțit de un spectacol de poezie, cu participarea extraordinară a mareului actor Emil Boroghină.

Expoziția, susținută de Institutul Cultural Român, a reunit lucrări semnate de următorii artiști plastici: Lino Alviani, Arturo Faiella, Yoselin Giovani( Italia), Alex Dimitriadis, Xenis Sachinis și Kostis Spanopoulos( Grecia), Peter Lazarov, Yavora Petrova și Bozhidar Tonev (Bulgaria), Loretta Băluță, Marieta Besu, Aurel Burlacu, Zuzu Caratănase, Mircia Dumitrescu, Suzana Fântânariu, Emilia Kiss, Anna-Maria Orban, Lelia Rus Pârvan, Matei Șerban Sandu, Atena Elena Simionescu și Florin Stoiciu din România.