Bilanț românesc la Salon du Livre

România a participat, în perioada 21-24 martie, la cea de a 34-a ediție a Salon du Livre, cel mai important eveniment editorial din Franța, cu un stand organizat de Institutul Cultural Român (ICR), având tema „Des livres a venir, l'avenir des livres”.

Seara de duminică la standul României de la Salonul de carte de la Paris s-a încheiat cu spectacolul unei trupe de clovni-artişti, un moment teatral conceput de Matei Vişniec.

Programul românesc la Salonul de Carte de la Paris a inclus dezbateri, lansări de carte şi întâlniri la care au participat editori, scriitori, traducători, profesori universitari, jurnalişti români şi francezi, printre invitaţi aflându-se George Arion, Sylvain Audet, Iulia Badea Guéritée, George Banu, Tudor Banuş, Jean-Pierre Brach, Roxana Bauduin, Linda Maria Baros, Michel Carrassou, Al. Călinescu, Magda Cârneci, Corina Ciocârlie, Cosmin Ciotloş, Florica Courriol, Benoît-Joseph Courvoisier, Augustin Cupşa, Mark Despot, Reginald Gaillard, Michel Gavaza, Dinu Flămând, Dominique Ilea, Anna Keszeg, Miron Kiropol, Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Adrian Mihalache, Vlad Moldovan, Bujor Nedelcovici, Radu Naum, Danielle Nees, Basarab Nicolescu, Luca Niculescu, Marily le Nir, Jean-François Pérés, Bruno Pinchard, Lakis Proguidis, Jacques Rancourt, Petre Răileanu, Paula Romanescu, Claudiu Soare, Dumitru Ţepeneag, Nicolae Tzone, Cristian Robert Velescu, Olimpia Verger, Alain Vuillemin, Matei Vişniec.

De asemenea, douăzeci de mese rotunde, la care au participat 66 de invitați, au animat standul țării noastre, propunând publicului teme care au stârnit un interes remarcabil.

Printre ele s-au numărat cea privitoare la perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova (la care a participat Excelența Sa Ambasadorul Republicii Moldova în Franța, Oleg Serebrian, alături de Gheorghe Erizanu, Emilian Galaicu-Păun și Nicu Popescu), cea dedicată jurnalismului sportiv (animată de Luca Niculescu și Radu Naum împreună cu colegii lor francezi), dezbaterea asupra ezoterismului în lumea de astăzi, cu participarea lui Basarab Niculescu, Jean Pierre Brach, Bruno Pinchard, Radu Drăgan sau prezentarea romanului polițist „Cible royale” de George Arion. Au atras un numeros public și temele literare lansate de critici de prestigiu, printre care Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Alexandru Călinescu sau Corina Ciocârlie, comentate de scriitori celebri în România și Franța, precum Dumitru Țepeneag, Bujor Nedelcovici, Dinu Flamând, George Banu, ca și lansările tinerilor scriitori, nume astăzi necunoscute în Franţa, dar cu un real potențial de a ajunge, în următorii ani, în atenția cititorilor din Hexagon.

Premiul internaţional de literatură francofonă Benjamin Fondane, aflat la cea de-a noua ediţie, a fost decernat scriitorului chilian Luis Mizon, în cadrul unei ceremonii moderate de Magda Cârneci.

Pe întreaga perioadă a desfășurării Salonului, celebrul desenator și pictor Stefan Popa-Popa’s a realizat portretele spectatorilor, iar expoziția sa de pictură satirică a precedat deschiderea publică a manifestării franceze, fiind vernisată în seara de 20 martie în saloanele Palatului de Behague, reședinta Ambasadorului României la Paris.

Partenerii ediției din acest an au fost Târgul de Carte „Salon du Livre”, Ambasada României în Franța, Ambasada Republicii Moldova în Franța, Ministerul Culturii, „Libris” Brașov.

Salonul Internațional de Carte de la Paris este dedicat atât profesioniştilor din domeniul editorial – editori, agenţi literari, distribuitori şi vânzători de carte din Franța şi din peste 100 de ţări – cât și publicului larg, bucurându-se de o maximă vizibilitate în presa franceză. Prezența românească din acest an vine după ce, la ediția din anul 2013 a „Salon du Livre”, România a avut calitatea de invitat de onoare.

VIDEO 1 TVR

VIDEO 2 TVR