Bicentenar Carol Popp de Szathmáry

Cu ocazia a împlinirii a 200 de ani de la naşterea artistului fotograf Carol Popp de Szathmáry Institutul Cultural Român din Budapesta, în colaborare cu Asociaţia Artiştilor Fotografi din România (AAFR), a organizat o expoziţie omagială cu fotografii originale prezentate de Attila Molnar şi exponate digitalizate realizate de AAFR. Vernisajul a avut loc în data de 17 ianuarie 2012, ora 18:00, la sediul ICR din strada. Izsó nr. 5. 


Carol Pop de Szathmáry, pictor, grafician transilvănean, pionier in arta fotografică, s-a născut pe 11 ianuarie 1812, la Cluj şi a trecut în nefiinţă pe 3 iulie 1887 la București. A fost primul fotograf de artă și documentarist din Regatul Român, fotograful oficial al domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi al regelui Carol I. În anul 1843 a realizat primele dagherotipii, iar după o perioadă de cercetare a făcut şi primele tabotipii. Între 1860-1870, Carol Popp de Szathmary a publicat un volum cu 100 de fotografii care ilustrează, printre altele, întâlnirea lui cu Ferenc Liszt în Pisa, călătoriile lui în Turcia şi în Rusia etc. Este recunoscut de mulţi specialişti ca fiind primul fotojurnalist de război, fotografiind o perioadă îndelungată Războiul Crimeei. Carol Pop de Szathmáry este considerat ca unul dintre primii 10 fotografi din Europa. Pe lângă Războiul Crimeei, Carol Popp de Szathmáry, a fotografiat şi Războiul de Independenţă (1877-1878). Ziua naşterii sale a fost declarată Ziua Artei Fotografice în România.


Expoziţia a fost vernisată de Ştefan Tóth, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, urmată de o prelegere despre viaţa şi munca artistului expusă de Attila Molnár, cercetător al vieţii şi muncii lui Carol Popp de Szathmáry, care a prezentat pe lângă prelucrări digitalizate şi lucrări originale ale lui Carol Popp de Szathmáry. 


Expoziţia a fost deschisă între 17 ianuarie şi 29 februarie 2012.