BIBLIOTECA/RECOMANDARE: “Bâzu, un príncipe legendario“ de Julián Oller

„Bâzu”, un príncipe legendario. Memoria y homenaje a un piloto extraordinario de Julián Oller
Editorial Fundación Aérea de la Comunidad Valenciana, 2014
Prolog de General Dobran, de la Forțele Aeriene Române

Descendent al unei familii de boieri bogaţi cu origini greceşti şi rădăcini genealogice în Imperiul Bizantin, Constantin M. Catacuzino s-a născut la data de 11 noiembrie 1905, în Bucureşti. Dotat cu o constituţie atletică deosebit de armonioasă, „Bâzu” a practicat diferite sporturi precum tenisul, ciclismul, hocheiul pe gheaţă, echitaţia, toate aducându-i mari satisfacţii în viaţă precum şi numeroase premii şi titluri în cariera sa de sportiv. A excelat la motociclism, automobilism şi acrobaţie aeriană. A studiat liceul la Şcoala Superioară din Bucureşti, apoi la Viena unde a devenit unul dintre cei mai buni jucători de hochei pe gheaţă. Participă la diverse turnee de tenis în Austria şi intervine în diverse probe de raliuri automobilistice europene. Dedică mare parte din timp motociclismului şi automobilismului pe care le practică cu aceeaşi pasiune şi pricepere. În anul 1930 „Bâzu” a parcurs traseul Paris-Bucureşti în 44 de ore [...].
Prinţul Constantin M. Catacuzino „Bâzu” excela în toate, era magnificul sportiv veşnic preocupat de senzaţii tari şi de palmares. A trăit viaţa la cote maxime ca şi cum în străfundul fiinţei sale ceva îl îndemna să alerge şi să zboare aproape înaintea timpului doar, doar va reuşi să învingă chiar şi destinul…
De aviaţie s-a apucat la începutul anului 1933, avea vârsta de 28 de ani. S-a înscris la Şcoala Civilă de Pilotaj „Mircea Cantacuzino” de la Băneasa. Este brevetat ca pilot sportiv civil la 22 iulie 1933 [...]. La 31 iulie 1935 obţine brevetul de pilot de linie al Societăţii LARES şi apoi brevetul militar. A atins perfecţiunea în arta zborului acrobatic, de linie şi de vânătoare.

(www.ligamilitarilor.ro)


bibliotecaicrmadrid.net