„Bețe, pietre și corpul care cântă“, Rezidențele Internaționale de Teatru Shoshin în satul clujean Mera

Cea de-a cincea ediție a Rezidențelor Internaționale de Teatru Shoshin, având tema Bețe, pietre și corpul care cântă, va avea loc în perioada 12-17 august 2019 în satul Mera din județul Cluj, în apropierea orașului Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală Shoshin și cofinanțat de Intitutul Cultural Român (ICR), Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj și Fundația Bethlen Gábor (BGA).

20 de participanți vor urma un atelier de cinci zile cu Donald Kitt și Kai Bredholt, actori ai Odin Teatret (Danemarca), un teatru-laborator cu influență și impact global puternic asupra felului de a face teatru și a gândi despre teatru. Rezidențele Internaționale de Teatru Shoshin sunt sesiuni de instruire și cercetare dedicate extinderii domeniului de formare a artistului și studierii legăturii dintre natură, mediul rural și procesul creativ. Sesiunile sunt destinate actorilor, regizorilor, dansatorilor, coregrafilor din țară și din străinătate, precum și tuturor celor interesați de acest domeniu. Calificarea anterioară în domeniul actoriei sau dansului nu este o condiție de participare.

Activitățile desfășurate în cadrul rezidenței vor fi împărțite în două secțiuni. Donald Kitt va susține cursuri de antrenament fizic al actorului/performerului, de dezvoltare a unor acțiuni prin intermediul utilizării unui obiect și de explorare vocală (descoperirea ritmului individual, conștientizare spațială și dinamism). În cea de-a doua parte, Kai Bredholt va coordona crearea unui montaj (spectacol) în sat, folosind materialele create în prima parte a atelierului, precum și materiale personale (cântece, dans și poezie). Participanții se vor întâlni cu muzicieni și dansatori locali și împreună vor organiza un spectacol final.

Donald Kitt s-a născut în Canada, în 1964, la doar câteva zile după crearea Odin Teatret. După ce a studiat la Universitatea din Winnipeg, a jucat în mai multe spectacole până în 1989, când a devenit cofondator al Teatrului Primus din Canada, o companie dedicată punerii în scenă a unor spectacole originale, multidisciplinare. După ce grupul și-a încetat activitatea, în 1998, Donald Kitt s-a mutat în Italia, unde a lucrat ca artist, profesor și instructor. A studiat și a practicat dans Topeng în Bali (1996) sub îndrumarea maestrului balinez I Made Djimat. În 2006 s-a alăturat companiei Odin Teatret, iar în prezent regizează, conduce ateliere și instruiește tineri artiști implicați în spectacole sau transformance în Danemarca.

Kai Bredholt s-a născut în Copenhaga. Din 1990 lucrează ca actor, muzician și compozitor la Odin Teatret, precum și ca regizor al unor spectacole de teatru sau evenimente culturale în cadrul cărora teatralizează spațiile locale. În 2016 a înființat Landsbylaboratoriet (Laboratorul satului), unde lucrează ca director artistic.