BERLIN. Serie de lucrări mixed media în expoziția „Mustața lui Dali”

Expoziția „Mustața lui Dali” de la Galeria ICR Berlin (Reinhardtstr. 14, 10117 Berlin) vernisată pe data de 4 noiembrie 2021, curatoriată de Cristina Simion și Claudiu Florian, îi are ca artiști participanți pe Felix Aftene, Lucian Dan Teodorovici și Andrei Cozlac.

„Mustața lui Dali” presupune expunerea unei serii de lucrări, realizate de cunoscutul artist român Felix Aftene, lansarea unui picto-roman, „Mustata lui Dali și alte culori”, în care Lucian Dan Teodorovici descrie în cuvinte lumea pictată, așa cum o întelege și transcrie scriitorul. Este, totodată, prilejul unei discuții publice despre percepția realității și imaginarului, precum și al prezentării unei videoinstalații, act artistic colaborativ între Aftene, Teodorovici și Andrei Cozlac.

La început a fost pictura - seria de șaisprezece picturi „Mustața lui Dali”, creată de Felix Aftene. Apoi, Lucian Dan Teodorovici a adăugat cuvântul - și asa a apărut pictoromanul, publicat la editura Polirom, în care cele șaisprezece lucrări s-au îmbogățit cu șaisprezece capitole, savuroase și delirante, cu una dintre cele mai frumoase cărți ale anului 2020.

Artistul video Andrei Cozlac a adăugat o a treia dimensiune acestei colaborări, imaginând o instalație care proiectează "stricto sensu" cuvintele scriitorului peste un obiect mixed media, reprezentând o lucrare din seria „Mustața lui Dali”.

O colaborare inedită, ce reunește trei voci din trei domenii diferite ale artei, instalația a fost prezentată în premieră la Bienala Internațională de Arte Vizuale Brașov 2021.

Expoziția este deschisă între 5 noiembrie și 10 decembrie 2021 și poate fi vizitată fie cu înregistrare în prealabil la anmeldung@rki-berlin.de / + 49(0)30 89061 987 fie fără programare, în intervalul orar 14.00-18.00, numai la anumite date, care vor fi actualizate săptămânal pe site-ul ICR Berlin. Vizitatorii sunt rugați să prezinte la intrarea în sală un certificat de vaccinare, o dovadă a vindecării de Covid-19 sau un test negativ.