BERLIN. „Last Christmas (of Ceaușescu)“ - expoziţie și album fotografic Anton Roland Laub

Actualizare: Expoziția va fi deschisă până la 31 martie 2021. 

***

Galeria Institutului Cultural Român de la Berlin găzduiește până la 31 ianuarie 2021 expoziția de fotografie „Last Christmas (of Ceaușescu)“ semnată de Anton Roland Laub, curator: Frizzi Krella. Din cauza restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii Covid-19, expoziția poate fi văzută exclusiv online, cu un  tur video pe pagina de Facebook a reprezentanței.

Printr-o coregrafie vizuală alertă, artistul Anton Roland Laub povestește despre căderea dictatorului român Nicolae Ceaușescu. Privirea este îndreptată către trei locuri, martori tăcuți ai unui trecut unde ecoul cultului personalității răsună și astăzi.

Retrospectiva include dipticele compuse din seria LAST CHRISTMAS, interpuse între colaje fotografice cu interferențe TV, precum cele ale anilor ’80. Povestea unei mașini de scris în fața unui fundal verde (Green screen) amintește de supravegherea criticilor sistemului – o privire în interiorul unui regim draconic, decăzut, blocat și izolat.

În cadrul aceluiași proiect, va fi lansat și volumul fotografic LAST CHRISTMAS (of Ceaușescu) de Anton Roland Laub, publicat în versiune bilingva (GE/EN) la editura Kehrer Verlag, Heidelberg. Cartea reprezintă „o căutare seismografică în imagini“, care își propune să admită întrebările legate de „revoluția furată“ din 1989 și să dărâme zidurile tăcerii care, de peste 30 de ani, împiedică o procesare justă a celor întâmplate. Albumul este coordonat de Frizzi Krella şi cuprinde texte de Frizzi Krella și Lotte Laub. Un trailer video de prezentare a albumului fotografic va fi postat pe pagina de Facebook a ICR Berlin la 14 decembrie 2020, urmat, la 21 decembrie, de difuzarea unui podcast de prezentare, cu editoarea Frizzi Krella şi Lotte Laub.

Născut și crescut în București, Anton Roland Laub locuiește și lucrează la Berlin. El deține o diplomă de masterat de la Academia de Artă Weißensee din Berlin, sub coordonarea prof. Andreas Siekmann și prof. Alice Creischer. Și-a încheiat studiile la New School for Photography, Berlin, și a absolvit Științele Comunicării la Universitatea din București. În 2018, a fost finalist pentru Premiul New Discovery la Festivalul Internațional de Fotografie Les Rencontres d'Arles. În 2017, a fost nominalizat la Dummy Book Award la Unseen Photography Festival din Amsterdam și, de asemenea, la Les Rencontres d’Arles. Cartea sa, "Mobile Churches", publicată ca o ediție trilingvă de Kehrer Verlag în Heidelberg, a fost preselecționată pentru premiul FOLA Photobook din Buenos Aires. A expus a.o. la FORMAT Photography Biennale, Derby; Luna europeană a fotografiei, Atena și Berlin; Photo Saint-Germain Festival, Paris; Festivalul MakeCity, Berlin; atelier35, București. Opera sa este inclusă în Colecția de carte și media a Staatliche Museen zu Berlin, Arhiva Les Rencontres de la Photographie, Arles; Colecția Muzeului Memorial al Zidului Berlinului; Colecția Muzeului Municipiului București.

Galeria ICR rămâne momentan închisă. Informații legate de orarul de vizitare vor fi publicate ulterior, în funcție de reglementările în vigoare cu privire la prevenirea extinderii infecției cu Covid-19.

Prezentare expoziție: FACEBOOK ICR BERLIN