BERLIN. Lansarea ediţiei germane a romanului „Inocenţii”, scris de Ioana Pârvulescu

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin organizează lansarea în limba germană a volumului Inocenţii, cu participarea autoarei, Ioana Pârvulescu, și a traducătorului Georg Aescht, marți, 16 noiembrie 2021, ora 19.00, online, prin Zoom, și pe platforma Facebook a reprezentanței. Evenimentul se înscrie în strategia de promovare a autorilor români în spaţiul german şi de evidenţiere a aspectelor comune ale culturii române şi germane, inclusiv din perspectiva convieţuirii şi a interferenţelor din Transilvania.

Romanul Inocenţii, tradus în limba germană sub titlul Wo die Hunde in drei Sprachen bellen, relatează despre viaţa şi atmosfera unei familii în epoca instalării comunismului în România, până la sfârşitul anilor ʼ60.

Ioana Pârvulescu a crescut şi s-a format în mediul româno-săsesc de la Braşov. Pe lângă activitatea de scriitoare, este și profesoară la Facultatea de Litere a Universității București, unde predă literatură modernă. Este una dintre cele mai populare voci din literatura română contemporană, totodată bună cunoscătoare a limbii germane. În cărțile ei abordează dimensiunile trecutului și ale memoriei. A scris eseuri despre viața de zi cu zi în Belle Epoque, perioada interbelică și comunism, precum și patru romane. Primele două, Viața începe vineri și Viitorul începe luni, sunt plasate în Bucureștiul cosmopolit în perioada Belle Epoque, iar firul narativ este călătoria în timp. Inocenții (apărut în 2016, tradus în germană sub titlul Wo die Hunde in drei Sprachen bellen - Unde câinii latră în trei limbi) este un roman autobiografic, plasat în Brașovul natal. Cel mai recent roman, Prevestirea, este un roman biblic bazat pe mitul lui Iona. Personajul care apare în toate cărțile ei este timpul. Ioana Pârvulescu a tradus din franceză (Maurice Nadeau, Milan Kundera, Saint-Exupéry și mai multe volume Asterix) și din germană (Rainer Maria Rilke și Angelus Silesius). Este de două ori câștigătoare a Premiului pentru Literatură al Uniunii Europene (în 2013 și 2018, premiul juriului de experți).


Lansarea ediţiei germane a romanului „Inocenții”, 16 noiembrie 2021, ora 19.00, online, Platforma Zoom. Link: https://us02web.zoom.us/j/82132224682?pwd=aldrOVZQaWxxSXM1bnRUeTNTWTFDZz09

Meeting ID: 821 3222 4682

Passcode: 501571