BERLIN. Expoziția „The Time Between” a Ioanei Moldovan, în cel mai mare festival german de fotografie

Fotografiile  artistei Ioana Moldovan sunt expuse la Berlin, în perioada 30 septembrie – 13 noiembrie 2020, în cadrul festivalului de fotografie EMOP Berlin - European Month Of Photography 2020, cel mai mare festival german de fotografie. Vernisajul expoziției, organizate de ICR Berlin, va avea loc miercuri, de la 17.00, la sediul institulului. Festivalul EMOP Berlin este organizat o dată la doi ani de Kulturprojekte Berlin GmbH în colaborare cu muzee, instituții culturale, galerii, ambasade, spații de proiect și școli de fotografie din Berlin și Potsdam.

Expoziția „The Time Between”, curatoriată Alexandra Crăsnaru Dragomir şi Daniela Duca, este structurată pe două componente. Prima parte a acesteia cuprinde imagini şi texte dintr-o serie de reportaje despre criza refugiaților realizate de Ioana Moldovan între 2013 și 2016 precum şi dintr-un reportaj pe aceeaşi temă, realizat la Karagaac, Turcia, in februarie 2020. Cea de-a doua parte urma să documenteze eforturile de integrare ale mai multor refugiați din locuințe sociale din Germania. În contextul situației generate de coronavirus și măsurile restrictive impuse, documentația pentru partea a doua, planificată pentru aprilie - mai 2020, nu a mai putut avea loc. În schimb, artista a decis să închirieze o autorulotă și să călătorească prin România pentru a surprinde cum este afectată viața de zi cu zi în contextul restricțiilor pandemice. „Mi s-a părut nefiresc să realizez fotografii documentare fără a putea să mă apropii de oameni“, spune Ioana Moldovan.

Ambele componente ale expoziției, aparent foarte diferite, au un filon comun. Limitarea libertății de mișcare, rolul granițelor, gestionarea crizelor și a unui viitor incert, capacitatea umană de adaptare și transformare sunt doar câteva dintre temele asupra cărora expoziția invită la reflecție.

 EMOP Berlin este membru al proiectului european EMOP (European Month Of Photography), care include festivalurile de fotografie din Bratislava, Budapesta, Ljubljana, Luxemburg, Paris, Viena şi Atena. Institutul Cultural Român din Berlin a mai găzduit în cadrul aceluiaşi festival, în anul 2016, expoziţia „Bumbata” a artistului Cosmin Bumbuţ iar în anul 2018 expoziţia „În căutarea lui Dumnezeu: Confesiuni religioase în România“ a artistului Remus Ţiplea.

Ioana Moldovan (n. 1980 în România) este jurnalist, fotograf documentar și autor. Activitatea ei se concentrează în principal pe problemele sociale și ale drepturilor omului, precum și pe efectele conflictelor armate asupra oamenilor și comunităților. Materialele documentare realizate de aceasta au fost publicate de The New York Times, ESPN, Al Jazeera English, Huffington Post, BBC, Der Spiegel, Libération, Open Society Foundation, LensCulture, Slate.fr, Radio France Internationale. Selecție premii obținute: 2018 - American Photography AP34 Câștigător de la revista ESPN, SUA, 2018 - Premiul pentru albumul „We are Invictus” la Cele mai frumoase cărți din România, 2016 - Premiul Memorial Bill Eppridge pentru excelență și adevăr în jurnalism fotografic. Albume foto: „ We are Invictus” 2017, „Protest” 2017.

.