BERLIN. Actorii Anna Schumacher și Vlad Chiriac citesc poezie românească în limba germană

Poezia românească este adusă în prim-plan de ICR Berlin prin cea de-a doua serie a programului #lyrikRegal - eine digitale Anthologie rumänischer Poesie, video-lecturi în interpretarea actorilor Anna Schumacher și Vlad Chiriac, prezentate pe canalele de comunicare ale reprezentanței în perioada 25 februarie – 7 aprilie 2021. Astfel, publicul german va putea asculta poezii semnate de Anton Pann, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Alexandru Macedonski, George Coșbuc, Tudor Arghezi, Octavian Goga, Ion Minulescu, George Bacovia, Vasile Voiculescu, Lucian Blaga și Ion Barbu, poeți de secol XIX ale căror poezii au fost traduse și publicate în două antologii în limba germană: Lyrik aus Rumänien (1980, Reclam, Leipzig) și Rumänische Dichter (1998, România Press).

Anna Schumacher, născută în 1980, la București, într-o familie de artiști, a studiat arta dramatică la Universitatea de Muzică și Teatru din Rostock, a lucrat la Teatrul de Stat Mecklenburg din Schwerin, Kammerspiele din Landshut și s-a implicat activ în diverse producții cinematografice și de televiziune. Succesul ei în televiziune a venit odată cu rolul Lisei Metz în Hackerville, serial produs de HBO Europe și TNT, în 2019 primind premiul Grimme pentru acest rol. În prezent, joacă alături de Thomas Kretschmann, Iain Glen și Romola Garai în filmul britanic The Windermere Children (2020) al regizorului Michael Samuels. 

Vlad Chiriac s-a născut pe 10 ianuarie 1979 la București. La o vârstă fragedă s-a mutat cu familia sa în sudul Germaniei, unde a absolvit liceul în 1998. În perioada 1999-2002 a studiat la Bonn anglistică, germanistică și studii americane, înainte de a merge la Berlin, a urmat o școală de actorie pe care a absolvit-o în 2005. Din 2007 este membru al companiei independente de teatru „Hexenkessel Hoftheater” (acum „Ansamblul Hexenberg”). De asemenea, lucrează ca actor de film și televiziune și ca actor de voce. În prezent locuiește și lucrează la Berlin. 

Înregistrările vor fi difuzate sub formă de serial, miercurea şi vinerea, pe pagina de Facebook, Instagram și pe site-ul ICR Berlin.