BELGIA. Cultura română promovată de studenții Colegiului Europei din Bruges

Săptămâna Națională la Colegiul Europei din Bruges (College of Europe), eveniment organizat anual de studenții colegiului provenind din peste 50 de țări, se va desfășura online, în perioada 5-8 aprilie. Colegiul Europei din Bruges este o instituţie academică de elită ce formează viitorii funcţionari ai Uniunii Europene. Programul multinațional de anul acesta, în cadrul „Săptămânii Naționale”, constă în proiecții de film, programe de networking și dezvoltare a lucrului în echipă, evenimente de cunoaștere și înțelegere reciprocă a valorilor culturale, dar și conferințe pe teme de actualitate europeană. Acest eveniment are drept scop promovarea culturii, a tradițiilor și a istoriei fiecărei țări participante, sensibilizarea diferitelor comunități pentru un viitor construit împreună.

ICR Bruxelles continuă parteneriatul cu Asociația Studenților Români și Moldoveni de la Colegiul Europei din Bruges și va susține programul evenimentului din acest an prin prezentarea unor materiale video foarte apreciate de publicul din spațiul de referință, realizate recent în cadrul programului reprezentanței.

Astfel, Emil Racoviță și expediția Belgica, opera și personalitatea lui Constantin Brâncuși, artiști români contemporani prezenți la Bienalele de la Haaht - Mihai Țopescu(2016), Ioan Nemțoi(2018), Marijana Bițulescu, Gabriela Cristu, Daniela Frumușeanu, Mariana Grumăzescu Voicu, Maria Negreanu și Agatha Pricopescu(2019), Arina Ailincăi, Dan Popovici, Vlad Basarab,concerte de jazz susținute de Ramona Horvath Trio sau povestea de succes a Orchestrei Române de Tineret vor fi în prim planpe scena virtuală a prestigioasei instituții de învățământ de la Bruges.

Studenții români și moldoveni vor lua parte la evenimentele online din cadrul Săptămânii Balcanice 2021, alături de Republica Moldova, Bulgaria, Croația, Serbia și Muntenegru.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles este onorat să se alăture acestei ediții online și să sprijine prezența culturală a României prin proiecte din agenda proprie, lansate împreună cu distinși invitați, în perioada 2020-2021.Mesajul va fi recepționat de un numeros public format din studenți și profesori din întreaga Uniune Europeană.