Beijing: Ia, element central al portului popular românesc, de Centenarul Marii Uniri

În data de 18 iunie 2018, a avut loc vernisajul expoziției „Ia, element central al portului popular românesc, de Centenarul Marii Uniri”, eveniment organizat de Institutul Cultural Român de la Beijing, cu ocazia Zilei Iei, sărbătorită în fiecare an, în data de 24 iunie. Domnul Constatin Lupeanu, directorul ICR Beijing, a susținut cuvântul de deschidere al evenimentului, invintându-i să vorbească despre România pe domnul Wang Tieshan, președintele Asociației de Prietenie China – România, pe doamna Xu Gaolang, directoare în cadrul Companiei Media și Cultură Huayu Shidai și pe tânărul Yin Yuguo, care își dorește foarte mult să învețe limba română și să studieze în România, pasionat de țara noastră postând în permanență informații despre România pe cea mai importantă rețea de socializare din China, wechat.

Publicul prezent a putut să admire iile, costumele populare, obiectele tradiționale românești, instrumentele populare (violoncel, țambal și fluiere), dar și fotografiile cu oameni în costume tradiționale și frumusețile naturale ale României. De asemenea, pe ecranul institutului a fost urmărit textul în limba chineză al conferinței „Valoare patrimonială şi spirituală: portul popular românesc” însoțit fiind de imagini semnificative ale portului tradițional românesc specific fiecărei regiuni din România. Conferința a fost susținută de doamna Irina Cajal Marin, subsecretar de stat la Ministerul Culturii din România, în cadrul evenimentului de succes „Port, tradiții și obiceiuri la români” din 2017, în orașul Beijing, Hangzhou și Shanghai. La vernisajul expoziției au mai participat Felicia Gherman și Dan Tomozei, redactori ai secției de limba română din cadrul Radio China International, Dumitru Sorin Enea, profesor de limba română în cadrul Universității de Studii Străine din Beijing, studenți români, elevi și profesori ai școlilor din Districtul Chaoyang (Beijing), publicul larg.  

Cu acest eveniment, ICR Beijing marchează Ziua Universală a Iei, sărbătorind, în fiecare an, ia românească și prezentând publicului din China o parte a tradițiilor și a costumelor populare românești, promovând astfel valorile românești.

Expoziția va fi deschisă în perioada 18 - 28 iunie 2018.