Bartha József și Monotremu, la Budapesta, în expoziție de artă contemporană

Expoziția „Lost Paradise” va fi vernisată sâmbătă 30 iulie 2022, ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Român de la Budapesta, Str Izsó nr. 5. Curatoriată de Ungvári Zrínyi Kata, expoziția prezintă instalații ale artiștilor Bartha József și ale grupului Monotremu.

Bartha József și grupul Monotremu descriu secvențe puternice și poetice din spațiul complex al relațiilor sociale și politice, dar și din lumea concretă a mediului înconjurător. În operele expuse se pot surprinde fenomene puternice și totuși ascunse, din evoluția societății. Inspirația esențială vine din zona consumerismului, impregnată de influențele puterii politice, iar aluzia ecologiei, suprapusă percepției unei realități cotidiene, înlesnește tranziția către o posibilă distopie. În unele lucrări ies la suprafață impulsuri sublimate în imagini statice, metaforice. Grafismul titlului în limba maghiară al proiectului – Laszt Perödájsz – a trecut, printr-o ironică transformare, de la o formulare conformă și accesibilă, către o zonă de descifrare solicitantă și ludică.

József Bartha (1960) este artist vizual, scenograf, curator, conferențiar universitar la Universitatea de Artă din Târgu Mureș. Inițiază și organizează proiecte naționale și internaționale de artă contemporană. Este fondatorul și președintele Fundației ARTeast și al spațiului de artă contemporană B5 Studio din Târgu Mureș. A urmat studii la Institutul de Arte Plastice din Cluj (1987) și la Universitatea de Artă din Budapesta (DLA, 2012).În 1996 a fost bursier ArtsLink în Statele Unite ale Americii, iar în 2005 a primit bursă de la Boswill Art Committee din Elveția. A avut expoziții personale în România, Slovacia, Ungaria, Cehia și SUA și a participat la multe expoziții de grup în țară și în străinătate. Ca scenograf, din 1992 este colaboratorul permanent al regizorului László Bocsárdi, dar a lucrat și cu regizori ca Radu Afrim, Sardar Tagirovski, Olga Barabás sau Alexandru Dabija. Pe lângă mai multe premii naționale și internaționale de scenografie, în 2014, a câștigat premiul UNITER pentru cea mai bună scenografie. Lucrările sale conceptuale includ instalații, videoinstalații si intervenții artistice.

Grupul Monotremu este format din artiștii Laura Borotea și Gabriel Boldiș. Laura Borotea s-a născut la Târgu Mureș în anul 1980. A absolvit Facultatea de Arte Vizuale din Timișoara și un masterat la Universitatea de Artă din Târgu Mureș. În perioada 2000-2011 a activat constant în scena artistică alternativă din Timișoara. Din 2010, împreună cu Gabriel Boldiş, demarează proiectul colaborativ Monotremu – un avatar artistic pentru lucrări și intervenții artistice în spațiul public. În 2012 au fondat Asociația Minitremu, care facilitează accesul copiilor și tinerilor la arta contemporană. Pe lângă activitatea artistică și managerială, Laura Borotea este cadru didactic la Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș, unde a inițiat cursul opțional de Artă Contemporană – proiect premiat în anul 2019 de AFCN la categoria „Mediere și comunicare culturală”.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 30 – 28 august 2022.

Sponsorul principal al evenimentului este Bioeel Srl, din Târgu Mureș, alături de Mons Medius SA, din Baia Mare și Oracle Srl., din Târgu Mureș, iar parteneri profesionali sunt Fundația ARTeast și B5 Studio.