„Balkanmania” aduce Sieranevada, Câini și Bacalaureat la Istanbul

Balkanmania aduce Sieranevada, Caini si Bacalaureat la Istanbul Balkanmania aduce Sieranevada, Caini si Bacalaureat la Istanbul

Timp de 10 zile, în perioada 20 – 30 octombrie 2016, Istanbul Modern organizează festivalul de film regional care reunește pelicule premiate, Balkanmania.

Astfel, Grecia, Bosnia & Herțegovina, Croația, Macedonia, Bulgaria, Republica Moldova și România se reunesc  prin intermediul filmului. Fiecare țară va participa cu filme care vor fi proiectate de câte două ori. Accesul la proiecții este gratuit.

Muzeul de Artă Modernă din Istanbul organizează periodic seri de filme, proiectând cele mai apreciate și noi producții cinematografice regionale, completându-și astfel programele expoziționale curente.

România va fi prezentă cu trei producții premiate în 2016, și anume Câini, regia lui Bogdan Mirică, Sieranevada, regia Cristi Puiu, și Bacalaureat, regia Cristian Mungiu.    

Lungmetrajul „Câini”, regizat de Bogdan Mirică, a obţinut premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, în secţiunea Un Certain Regard.

Thrillerul „Câini", „un labirint moral şi emoţional", în cuvintele lui Bogdan Mirică, a fost elogiat de criticii de film de la Cannes. Este un film „despre psihologii malformate, lipsite de emoţie şi umanitate", cu Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu în distribuţie, acțiunea având loc în România rurală, în apropierea graniţei cu Ucraina.

Bogdan Mirică a profesat ca jurnalist, scriitor şi director de creaţie, până în 2005, când a plecat la Londra, unde a studiat secția de scenaristică la Universitatea Westminster, timp în care a participat şi la diferite ateliere de regie susţinute, printre alţii, de Martin Scorsese, Ken Loach şi Paul Verhoeven.

Anul acesta, proiectul său de debut în lungmetraj „Câini" a fost selecţionat la Angers Workshops, Torino Film Lab/ Script & Pitch, Cinelink (unde a câştigat premiul ARTE), Les Arcs (Franţa) şi L'Atelier du Cinefondation, organizat de Festivalul de Film de la Cannes. Proiecția filmului este programată pentru vineri, 28 octombrie, ora 17.00, și duminică, 30 octombrie, ora 15.00.

Sieranevada în regia lui Cristi Puiu, a fost selecționat la categoria „cel mai bun film de limbă străină”  în cadrul celei de-a 89-a ediție a Academy Awards și este cel de-al patrulea lungmetraj al regizat de Cristi Puiu..

Proiecția filmului este programată pentru joi, 27 octombrie, ora 19.00, și duminică, 30 octombrie, ora 17.00.

Bacalaureat, în regia lui Cristian Mungiu, este un film care reflectă conştiinţa umană labirintică, un film extrem de inteligent, un portret sumbru al stării de depresie ce se permanentizează în România, acolo unde generaţia celor născuţi în anii '90 speră să o poată lua de la capăt. Drăguş şi Titieni joacă superb. Filmul e o bijuterie în selecţia de la Cannes, notează faimosul critic de film Peter Bradshaw de la The Guardian.

Povestea lui Mungiu despre natura umană pervertită în decorul social românesc satisface indiscreţia curioşilor: ce-i în spatele surâsului omului din poza de la sfârşitul anilor de liceu? Mungiu crede că Bac-ul este de fapt, un prag în viaţa omului. Vârsta tatălui Romeo din film este, la fel, bornă în viaţa bărbatului.

 "În film e vorba şi despre natura umană, şi despre societatea românească şi despre un raport între oameni care se iubesc, e şi portretul unei vârste în care te uiţi la viaţa ta din urmă şi la ce-a mai rămas şi încerci să-i găseşti un sens. Titlul meu preferat pentru acest film, sub care am submis, de fapt, filmul la Eurimages era în engleză: "Recycling feelings". Mă amuza foarte tare ideea asta că vine un moment în viaţa ta în care toate resursele tale principale s-au consumat şi trebuie să le mai revezi o dată pe alea pe care le-ai avut, să vezi ce faci cu ele. Dar am ales acest titlul succint, uşor de ţinut minte, pentru că Bacalaureat este un examen, un prag pe care îl treci şi te gândeşti atunci ce-i cu viaţa ta", declara Cristian Mungiu. Cel mai nou film semnat Cristian Mungiu a fost distins cu premiul pentru „Cel mai bun regizor” la Festivalul de Film de la Cannes.

Proiecția va avea loc  joi, 20 octombrie, ora 19.00  şi sâmbătă, 22 octombrie, ora 17.00.  

Cele trei producții se regăsesc în topul celor mai bune 10 filme românești ale anului 2016. Acestea vor figura alături de alte filme distinse cu premii la festivalurile internaționale, și care reprezintă pelicule din Europa de Sud-Est.

İstanbul Modern sau Muzeul de Artă Modernă din Istanbul, spațiul ce gazduiește evenimentul, este unul dintre puținele muzee de artă contemporană, de rang național din Republica Turcia.