„Azulejo, în viziunea artiștilor români”, la Viana do Castelo, Portugalia

Azulejo, in viziunea artistilor romani, la Viana do Castelo, Portugalia Azulejo, in viziunea artistilor romani, la Viana do Castelo, Portugalia Azulejo, in viziunea artistilor romani, la Viana do Castelo, Portugalia

Institutul Cultural Român de la Lisabona și Primăria orașului Viana do Castelo au vernisat vineri, 10 martie 2017, ora 18.00, la Muzeul de Arte Decorative (Largo de S. Domingos, Viana do Castelo), expoziția Azulejo, în viziunea artiștilor români, alcătuită din lucrări de pictură, grafică, sculptură, ceramică și fotografie, ale unor artiști români consacrați sau în curs de afirmare.

Muzeul de Arte Decorative, al patrulea ca importanță pe teritoriul Portugaliei în privința colecției de azulejos, este situat în piața São Domingos, lângă biserica mânăstirii cu același nume. Edificiul a fost construit în stil baroc, în anul 1724 de către către preotul António Felgueiras Lima.

Expoziția Azulejo, în viziunea artiștilor români a fost deja prezentată la sediul ICR Lisabona în perioada 6 – 31 octombrie 2016, iar la Viana do Castelo va putea fi vizitată până pe 2 aprilie 2017, de marți până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00, iar sâmbătă și duminică între 10.00 și 13.00, și între 15.00 și 18.00.

ICR Lisabona propune publicului portughez, după expoziţia Măştile poetului - omagiu pentru Fernando Pessoa, un nou dialog între cele două culturi de la extremele latinităţii. Un element aparţinând patrimoniului istoric, fundamental pentru înţelegerea fenomenului artistic portughez, este reprezentat de artiştii români într-o manieră contemporană, la care au adăugat propriile viziuni.

Pe simeze se află mai mult de 70 de lucrări în tehnici variate, realizate de plasticieni români din toate domeniile artistice.

Expoziţia, în formula de panotare de la Muzeul de Arte Decorative, a constituit pentru Alexandre Pais un prilej de a pune în paralel şi în dialog generator de sensuri artistice modelul original (colecţia impresionantă de azulejos din patrimoniul muzeului) cu interpretările sale contemporane româneşti.

Selecția Azulejo, în viziunea artiștilor români a fost solicitată pentru a fi expusă și în orașele Porto, Aveiro (în 2017) și Viseu (în 2018).

Pentru mai multe informații:http://www.cm-viana-castelo.pt/pt/mad-informacoes-e-contatos