Aventura unei fibule de argint. O introducere în orfevreria dacică

Miercuri, 7 mai 2008, ora 18.30, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38) va avea loc conferinţa "Aventura unei fibule", susţinută de arheologul Daniel Spânu, cercetător la Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan". Evenimentul face parte din seria de conferinţe cu public "Întîlniri şi (re)întâlniri la ICR". Discuţiile vor fi moderate de Prof. Dr. Alexandru Vulpe, membru corespondent al Academiei Române.

Conferinţa este dedicată unei dintre fibulele de argint păstrate în colecţiile Muzeului de Istoria Artei din Viena, piesă multă vreme ignorată de cercetarea din România. Vor fi abordate posibile ipoteze cu privire la provenienţa fibulei de la Viena, câteva probleme legate de morfologia şi ornamentica fibulelor din perioada târzie a celei de a doua epoci a fierului, precum şi aspecte legate de semnificaţia lor socială şi simbolică. Dezbaterea va prilejui o introducere în problemele centrale ale orfevreriei dacice.

Daniel Spânu a susţinut o teză de doctorat cu titlul Piesele de orfevrerie din Dacia din secolele I a.Chr. – I p. Chr. în cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, a participat la numeroase campanii arheologice în România, Franţa, Germania şi Georgia, a fost bursier Tyssen-Humboldt la Institutul de Arheologie Preistorică din Berlin şi a beneficiat de stagii de documentare la Muzee din Viena şi Budapesta şi la Institutul Arheologic German din Berlin.

Accesul publicului la conferinţă este liber.