Avangarda muzicii contemporane româneşti în concert la Cafe OTO, Londra

Iancu Dumitescu şi Ana-Maria Avram, unii dintre liderii mondiali ai muzicii experimentale, foști discipoli ai marelui Celibidache și participanți la legendarul curs de fenomenologia muzicii de la Universitatea Sorbona, vor oferi în data de 3 aprilie 2014, alături de muzicienii britanici Tim Hodgkinson, Jonathan Silver şi Cvartetul Bergersen, un recital de muzică hiperspectrală - formă muzicală de avangardă, bazată pe experimentele cele mai inovatoare din domeniul acustic și pe o înțelegere mistică a sunetului. Concertul este găzduit de cunoscuta Cafe OTO, destinația londoneză favorită a experimentaliștilor, unde cei doi muzicieni români și-au creat deja un grup de suporteri loiali și entuziaști.
Compozitorul, muzicologul şi dirijorul român Iancu Dumitrescu este unul din cei mai de seamă reprezentanţi, la scară mondială, ai curentului spectral/hiperspectral în muzică și fondator, în 1976, al Ansamblului Hyperion. Întreaga sa operă este bazată pe principiul fenomenologic, pe care Dumitrescu l-a adoptat de la maestrul său, Sergiu Celibidache. Compozițiile sale au fost interpretate de solişti, dirijori şi ansambluri celebre din întreaga lume, printre care London Sinfonietta (Londra), "iO" String Quartet (New York), Musiques Nouvelles (Bruxelles), Ensemble Mosaik (Berlin) şi Le Balcon (Paris).
Compozitoarea, pianista şi dirijoarea Ana-Maria Avram a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti şi are un doctorat în estetică muzicală la Universitatea Sorbonna. Membră a Ansamblului Hyperion începând cu anul 1988, Ana-Maria Avram reprezintă, alături de Iancu Dumitrescu, curentul hiperspectral în muzica românească actuală. Creaţia sa, cuprinzând peste 130 de opusuri simfonice şi camerale, este bazată pe o sinteză originală de surse electro-acustice şi experimentale.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk