Autori români la Târgul de Carte de la Londra

Astăzi, începând de la ora 16.00, la standul României din cadrul London Book Fair 2013, vor fi prezentate cele mai noi apariţii de cărţi româneşti în traducere engleză, atât volume de proză, cât şi lucrări academice.

Editura Universităţii Plymouth lansează cea mai recentă apariţie din seria „20 de autori”, publicată cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român, care a ajuns deja la al doisprezecelea titlu: Small Changes in Attitude de Răzvan Petrescu, în traducerea lui James Christian Brown. Se lansează, de asemenea, cel de-al doilea volum semnat de un autor român pe care Istros Books l-a tipărit după Definitions al lui Octavian Paler (2011): romanul Sun Alley de Cecilia Ştefănescu, tradus de Alexandra Coliban împreună cu Andreea Höffer. Editura Profusion Publishers prezintă romanul Kill the General de Bogdan Hrib, dintr-o serie noir care îi mai include pe George Arion, Oana Stoica-Mujea, Mike Phillips şi Stejărel Olaru.

Nu va lipsi nici literatura de factură academică, reprezentată de volumele unor valoroşi specialişti români formaţi în universităţi din Marea Britanie: Crafting Humans. From Genesis to Eugenics and Beyond (V&R Unipress), editată de Marius Turda, şi Contested Frontiers in the Balkans: Ottoman, Habsburg and Communist Rivalries in Eastern Europe (I.B. Tauris) de Irina Marin.

Una dintre cele mai interesante cărţi lansate va fi fără îndoială romanul autobiografic Burying the Typewriter de Carmen Bugan, care a fost deja distins cu Bakeless Prize for Creative Nonfiction şi se regăseşte în 2013 pe lista nominalizărilor la unul dintre cele mai prestigioase şi mai râvnite premii literare din Marea Britanie, George Orwell Prize pentru literatură politică. Mai puţin cunoscută cititorilor de acasă deoarece a fost nevoită să părăsească România spre sfârşitul anilor ’80, după ce tatăl său petrecuse o vreme în închisoare ca oponent al regimului Ceauşescu, Carmen Bugan este deja o preferată a criticii şi a publicului în mai multe ţări de limbă engleză. A trăit în Statele Unite ale Americii, şi-a făcut studiile la University of Michigan (Ann Arbor), le-a continuat în Irlanda şi Anglia, iar acum locuieşte împreună cu familia în Elveţia, la Geneva. A mai publicat un volum de poezie, Crossing the Carpathians (Carcanet, 2004), şi o monografie, Sheamus Heaney and East European Poetry in Translation: Poetics of Exile (Legenda Books, 2013), ca urmare a doctoratului susţinut la Balliol College al Universităţii Oxford. Volumul Burying the Typewriter, apărut la Greywolf Press în vara anului trecut, a fost primit ca o revelaţie, fiind recenzat elogios în publicaţii influente precum The Guardian, The Independent, The Telegraph, Publishers Weekly ş.a.

Carmen Bugan va lua parte la evenimentul de la standul României alături de scriitorul englez Paul Bailey, editoarea Susan Curtis-Kojakovic (Istros Books), prozatorul şi editorul Bogdan Hrib, dr. Irina Marin (Pembrook College, Oxford University), editoarea şi animatoarea culturală Ramona Mitrică (Profusion Publishers), editoarea Miranda Spicer (University of Plymouth Press), prozatoarea Cecilia Ştefănescu, dr. Marius Turda (Oxford Brookes University) şi scriitorul Mike Phillips OBE, care va modera discuţiile.

Relatări despre acest eveniment şi despre restul programului românesc la Târgul de Carte de la Londra puteţi citi în timp real pe blogul http://romanialbf.blog.co.uk/