AUSTRIA. Rezidența violistului Andrieș Cigulea cu EUYO se încheie cu un concert la Castelul Grafenegg

EUYO - Orchestra de Tineret a Uniunii Europene își încheie rezidența fizică în Austria cu un concert sâmbătă, 24 octombrie, ora 19.30 (ora României), care va avea loc la Castelul Grafenegg. La rezidența de 10 zile au participat 85 muzicieni, membri ai orchestrei, printre care și Andrieș Cigulea (viola). Începând cu anul 2010, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român.

În urma audiţiilor de la Bucureşti din noiembrie 2019, Andrieș Cigulea (violă) a fost selectat ca membru în EUYO - Orchestra de Tineret a Uniunii Europene.Andrieș Cigulea (violă) este student anul trei la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima. Inspirat de sora lui, care cânta la vioară, a început să studieze același instrument la vârsta de 5 ani, sub îndrumarea profesorilor Nicolae și Galina Buinovschi. Nouă ani mai târziu, a trecut la violă la clasa lui Vladislav Margine și a Annei Trofimova, la Școala Republicană de Muzică Ciprian Porumbescu. La facultate, a studiat cu Traian Boală, Sorin Gherbanovschi și Carmen-Aida Soanea. Începând cu anul 2018, este membru al Orchestrei Naționale de Tineret din România. A câștigat burse naționale și internaționale de la Fundația Remember Enescu, EUphony Orchestra și SoNoRo. Câștigător al celui de-al doilea premiu al Concursului Eduard Caudella, a obținut și premiul special la Concursul pentru cvartete de coarde Mozart.

Program

AARON COPLAND
«Fanfare for the Common Man»

JOAN TOWER
«Fanfare for the Uncommon Woman»

HK GRUBER
«Aerial» Concerto for Trumpet and Orchestra

IGOR STRAWINSKI
Suita din baletul «Pasărea de foc»

Dirijează Marin Alsop.

Solist Hakan Hardenberger - trompetă

EUYO este un proiect muzical european, care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene, sub bagheta unor dirijori de faimă internaţională, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice. Concertele şi turneele susţinute în întreaga lume, colaborarea cu personalități ale lumii muzicale şi nivelul excepţional de pregătire al muzicienilor au făcut din EUYO una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii. EUYO susţine în general două turnee anuale, în primăvară şi în vară, care includ reprezentaţii în cele mai importante săli de concerte şi festivaluri ale Europei. Fiecare turneu este precedat de o perioadă de rezidenţă, de studiu şi repetiţii intensive. Pe lângă turneele tradiţionale, EUYO susţine frecvent concerte şi turnee în Europa şi pe alte continente. Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestră se organizează anual selecţii în fiecare ţară. Chiar şi membrii actuali ai orchestrei trebuie să se prezinte la audiții pentru a-şi păstra locul. De asemenea, EUYO are o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au şansa să cânte în orchestră în timpul anului.

EUYO oferă șansa unei experiențe profesionale unice pentru tinerii instrumentiști care își doresc o carieră de muzicieni în orchestră. Dezvoltarea tehnicii interpretative la cel mai înalt nivel, experiența marilor săli de concert, întâlnirea cu cei mai buni maeștri îi pregătesc pentru o carieră internațională de succes. Peste 90% dintre membrii EUYO ajung muzicieni profesioniști de marcă, iar cea mai mare parte a lor își găsesc cu ușurință locul în orchestrele de prim rang ale Europei.

„EUYO oferă o experiență neprețuită pentru viitoarea generație de mari muzicieni. Este o adevărată piatră de temelie pentru începutul unei cariere de succes. A fost și va fi mereu o orchestră unică.” - Vladimir Ashkenazy