Aurel PERŞU

26 decembrie 1890, Bucureşti – 5 mai 1977, Bucureşti
inginer mecanic român, constructorul primului automobil cu profil aerodinamic din lume


A urmat Şcoala Superioară Tehnică din Berlin-Charlottenburg, absolvind Secţia Mecanică în 1913, ca şef de promoţie. În 1914 a fost medaliat de Ministerul Instrucţiunii Publice din Germania pentru un studiu deosebit în domeniul comportării navelor în spaţiul cosmic.
Înainte de a imagina şi construi primul automobil aerodinamic din lume, Perşu a construit, în preajma primului război mondial, un automobil cu propulsie electrică, pe care îl vedem şi astăzi la Muzeul Naţional Tehnic Dimitrie Leonida din Bucureşti.
Invenţia care l-a făcut celebru a fost un „Automobil de formă aerodinamică cu patru roţi montate înăuntrul formei aerodinamice". Brevetul a fost obţinut în Germania la 19 septembrie 1924, cererea de brevetare fiind adresată la 13 noiembrie 1922.
După multe calcule şi experimente de laborator, el a ajuns la concluzia că forma ideală a unui automobil, a unui vehicul în mişcare, este forma picăturii de apă în cădere, forma aerodinamică ideală. El a ajuns la coeficienţi aerodinamici de 0,22 care şi azi sînt greu de atins. A construit automobilul în perioada 1922-1924, cu bani proprii, în Germania. Caroseria a fost construită la diverse ateliere din Berlin.
Aurel Perşu a adus automobilul în România, parcurgând cu el peste 120.000 km, cu o viteză maximă de circa 80 km pe oră. Datorită lipsei diferenţialului putea lua viraje foarte strânse cu 60 km pe oră în deplină siguranţă. Automobilul a fost donat Muzeului Naţional Tehnic „Dimitrie Leonida" în 1969, şi este în stare de funcţionare şi astăzi. Deşi automobilul nu a fost realizat în serie, uzinele Ford şi General Motors au solicitat cumpărarea brevetului, fără a garanta însă şi construirea acestuia. Acest fapt l-a determinat pe inventator să refuze propunerea.
În ţară a fost conferenţiar la Şcoala Politehnică iar din 1938 director general la Fabrica de avioane I.A.R. Braşov. A ieşit la pensie în 1950, dar a continuat să lucreze la Institutul de Documentare Tehnică din Bucureşti. A murit în mai 1977.

Surse:
http://wapedia.mobi/ro/Aurel_Persu
http://ro.wikipedia.org/wiki/Aurel_persu