Audiţii pentru Orchestra Europeană de Tineret (EUYO) – o șansă unică pentru tinerii muzicieni români

ACTUALIZARE: Perioada de înscriere a fost prelungită până la 1 februarie 2013.
Tinerii muzicieni români cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani sunt invitați de ARTEXIM şi Institutul Cultural Român să participe la selecţia anuală pentru Orchestra Europeană de Tineret (European Union Youth Orchestra). Preselecţia va avea loc pe 8 februarie 2013 la Bucureşti. Termenul limită pentru înscriere este 25 ianuarie 2013.
EUYO este un proiect muzical european care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene sub bagheta unor dirijori de faimă internaţională, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice. Concertele şi turneele susţinute în întreaga lume, colaborarea cu personalități ale lumii muzicale şi nivelul excepţional de pregătire al muzicienilor au făcut din EUYO una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii.

Participarea la concerte și turnee și sesiunile de pregătire a tinerilor muzicieni selectați în orchestră sunt finanțate în totalitate de EUYO.
EUYO susţine două turnee anuale, primăvara şi vara, fiind prezentă în cele mai importante săli de concerte şi festivaluri ale Europei. Fiecare turneu este precedat de o perioadă de rezidenţă, de studiu şi repetiţii intensive. Pe lângă turneele tradiţionale, EUYO susţine frecvent concerte şi turnee în Europa şi pe alte continente. În primăvara lui 2012 EUYO a susținut un turneu în premieră în Statele Unite ale Americii, iar în luna august a participat la Olimpiada Culturală Londra 2012, în programul New Music 20x12. Pentru 2013 EUYO pregătește concerte în Germania, Austria, Italia, Elveția și Olanda.

Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestră se organizează anual selecţii în fiecare ţară. Chiar şi membrii actuali ai orchestrei trebuie să se prezinte la audiții pentru a-şi păstra locul. De asemenea, EUYO are o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au şansa să cânte în orchestră în timpul anului.

EUYO oferă șansa unei experiențe profesionale unice pentru tinerii instrumentiști care își doresc o carieră de muzicieni în orchestră. Dezvoltarea tehnicii interpretative la cel mai înalt nivel, experiența marilor săli de concert, întâlnirea cu cei mai buni maeștri îi pregătesc pentru o carieră internațională de succes. Peste 90% dintre membrii EUYO ajung muzicieni profesioniști de marcă, iar cea mai mare parte a lor își găsesc cu ușurință locul în orchestrele de prim rang ale Europei.

„EUYO oferă o experiență neprețuită pentru viitoarea generație de mari muzicieni. Este o adevărată piatră de temelie pentru începutul unei cariere de succes. A fost și va fi mereu o orchestră unică.“ – Vladimir Ashkenazy

În stagiunea 2012/2013, în urma audițiilor de la București din februarie 2012, patru muzicieni români au fost selectați ca membri în Orchestra Europeană de Tineret: Adrian Dima (vioară), Ciprian Ștefan Oraveț (vioară), Ana Popescu-Deutsch (vioară) şi Andrei Mihăilescu (contrabas), iar Aron Cavassi (vioară) a participat la şcoala de vară EUYO.

Detalii privind condiţiile de participare la preselecția organizată de ARTEXIM pe 8 februarie se pot obține la:

ARTEXIM, tel. 021 317 8081, artexim @ rdslink.ro;
Iulia Chirobocea - 0758 236 019, iulia_chirobocea @ yahoo.com

Informații suplimentare despre EUYO și audiții sunt disponibile la [url=www.euyo.org.uk ]www.euyo.org.uk [/url]

Începând cu anul 2010, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român.