Audiţii pentru Orchestra Europeană de Tineret (EUYO)

O șansă unică pentru tinerii muzicieni români
Preselecţie: 10 februarie 2012
ARTEXIM şi Institutul Cultural Român invită tinerii muzicieni români cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani să participe la selecţia anuală pentru Orchestra Europeană de Tineret (European Union Youth Orchestra).
EUYO este un proiect muzical european care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene sub bagheta unor dirijori de faimă internaţională. Prin concertele şi turneele susţinute în întreaga lume şi prin nivelul excepţional de pregătire al muzicienilor EUYO a devenit una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii.

EUYO susţine în general două turnee anuale, primăvara şi toamna, care includ reprezentaţii în cele mai importante săli de concerte şi festivaluri ale Europei. Fiecare turneu este precedat de o perioadă de rezidenţă, de studiu şi repetiţii intensive. Pe lângă turneele tradiţionale, EUYO susţine frecvent concerte şi turnee în Europa şi pe alte continente. În 2012/2013, sub conducerea artistică a lui Vladimir Ashkenazy și avându-i la pupitru pe Gianandrea Noseda și Eric Stern, EUYO va susține turnee în Austria, Italia, Spania, Scoția, Germania, Olanda, Polonia, și Elveția Lista de evenimente a EUYO include și participarea la Olimpiada Culturală Londra 2012, în programul New Music 20x12.

Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestră se organizează anual selecţii în fiecare ţară a UE. Chiar şi membrii actuali ai orchestrei trebuie să se prezinte la audiții pentru a-şi păstra locul. De asemenea, EUYO are o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au şansa să cânte în orchestră la un moment dat în timpul anului.

EUYO oferă șansa unei experiențe profesionale unice pentru tinerii instrumentiști care își doresc o carieră de muzicieni în orchestră. Dezvoltarea tehnicii interpretative la cel mai înalt nivel, experiența marilor săli de concert, întâlnirea cu cei mai buni maeștri îi pregătesc pentru o carieră internațională de succes.Peste 90% dintre membrii EUYO ajung muzicieni profesioniști de marcă, iar cea mai mare parte a lor își găsesc cu ușurință locul în orchestrele de prim rang ale Europei.

"EUYO oferă o experiență neprețuită pentru viitoarea generație de mari muzicieni. Este o adevărată piatră de temelie pentru începutul unei cariere de succes. A fost și va fi mereu o orchestră unică." - Vladimir Ashkenazy

În anul 2011/2012, în urma audițiilor de la București din februarie 2011, trei muzicieni români au fost selectați ca membri în Orchestra Europeană de Tineret: Adrian Dima (vioară), Ana Popescu-Deutsch (vioară) și Andrei Mihăilescu (contrabas).

În România preselecţia va avea loc în data de 10 februarie 2012 la Bucureşti şi va fi organizată de ARTEXIM. Detalii complete privind condiţiile de participare se pot obține la: ARTEXIM, tel. 021 317 8081, artexim@rdslink.ro;
Iulia Chirobocea - 0758 236 019, iulia_chirobocea@yahoo.com

Data limită pentru înscriere: 3 februarie 2012.
Informații suplimentare despre EUYO și audiții sunt disponibile la www.euyo.org.uk

Începând cu anul 2010, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român.