AUDIO. Prima ediţie a Europe Now Festival - interviu cu violistul Theodor Andreescu şi harpista Rosanna Rolton

Publicat: luni, 19 Februarie 2018 , ora 15.45- Radio România Muzical

Asociaţia Culturală „Rute muzicale” reuneşte 45 de muzicieni din 11 ţări europene în "Europe Now Chamber Orchestra" pentru prima ediţie a Festivalului cu acelaşi nume. Aceasta va avea loc între 21 şi 25 februarie 2018 la Bucureşti şi promite un concert-eveniment de închidere, în data de 25 februarie, la ora 19.oo, la Sala Radio.

Orchestra este formată din muzicieni din Austria, Croaţia, Finlanda, Franţa, Germania, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova şi România. Concertul de final va fi dirijat de maestrul Peter Stark, dirijor al EUYO (Orchestra de Tineret a Uniunii Europene), iar ca solist va evolua violoncelistul Alban Gerhardt, fondator M4UE (Musicians 4 United Europe) şi solist-invitat al Berliner Philharmoniker.

Despre acest proiect, violistul Theodor Andreescu, preşedintele Asociaţiei Culturale Rute muzicale, şi harpista Rosanna Rolton - solistă în concertul de închidere, au discutat cu Lucian Haralambie în cadrul emisiunii Perpetuum mobile de vineri, 16 februarie 2017:

Sunteţi în studioul Radio România Muzical pentru a vorbi despre Festivalul "Europe Now", o serie care va începe în 21 februarie, organizată de Asociaţia Rute muzicale. Theodor, de ce o astfel de iniţiativă?

Ca să exprim în cuvinte cât mai simple… Gândesc că ne aflăm într-un moment în care începem să ne pierdem identitatea europeană şi consider că în această perioadă este foarte important să nu ne uităm valorile şi să nu uităm lucrurile care ne leagă. Gândesc că Europa este un lucru clădit pe ajutorare reciprocă şi gândesc, în acelaşi timp, că ar trebui să rămână în continuare astfel.

Vorbim de valorile europene. Trebuie să menţionez - voi sunteţi membri ai Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene şi acest festival va fi realizat de 45 de muzicieni din 11 ţări. De ce ai ales să organizezi astfel festivalul, tot cu tineri muzicieni europeni?

Sincer, de ce nu? Dar adevăratul răspuns este că nouă ne place să cântăm împreună şi când cântăm împreună nu există ţară, nu există graniţă, nu există rasă, nu există sex, nu există absolut nimic. Este doar muzică. Şi muzica nu cunoaşte ură şi cred că ar trebui să învăţăm de la muzică cum să ne plimbăm prin viaţă şi poate chiar şi cum să ne menţinem în societatea modernă.

Rosanna, de ce ai acceptat să faci parte din acest festival?

Deoarece orice şansă primesc pentru a cânta cu aceşti muzicieni din EUYO este o şansă pe care o accept cu mare plăcere.

Vei fi solista uneia dintre lucrări - Adagietto de Gustav Mahler. Câteva cuvinte despre această postură…

Este una dintre lucrările mele preferate şi abia aştept să o cânt în concert.

Festivalul "Europe Now" va începe, spuneam, în 21 februarie. Unde anume? Care este primul concert?

Primul, la fel ca şi cel de-al doilea concert, 21 şi 22 februarie, vor avea loc la sediul Institutului Cultural Român, unde am pregătit câteva surprize. Am ales într-o seară să prezentăm harpa într-una dintre cele mai frumoase ipostaze muzicale pe care le cunoaştem noi şi anume Trio Sonata de Debussy pentru vioară, flaut şi harpă, Introducere şi Allegro de Maurice Ravel pentru cvartet de corzi, harpă, clarinet şi flaut, Frates de Arvo Part - o lucrare de o linişte extraordinară; sincer să fiu, aceasta este preferata mea, este pentru violoncel şi harpă - şi un aranjament la Dans macabre de Saint-Saens.
Şi programul din 22 februarie, Rosanna?

Pe 22 februarie vom cânta Ciocârlia de Haydn (aceasta va fi interpretată de Cvartetul Solartis din care fac parte), o parte din Cvintetul de clarinet de Mozart, Păstrăvul de Schubert, care va fi cireaşa de pe tort, şi, ca un mic suvenir, alături de Simina Croitoru voi interpreta Passacaglia de Handel-Halvorsen.
De asemenea, propuneţi şi două flash-mob-uri, lucru un pic mai neobişnuit la noi pentru că nu se întâmplă foarte des; publicul din România nu e obişnuit cu astfel de concerte. De ce această idee?

Flash-mob-ul este o modalitate foarte, foarte faină în care muzica poate să meargă la om. Noi ne-am obişnuit să chemăm oamenii în săli de concerte, ne-am obişnuit să-i scoatem din casă pe vreme frumoasă, rea - nu contează - şi să-i aducem în nişte cuşti mai mari, mai spectaculoase, dar eu le consider tot cuşti, şi-i punem să stea pe scaun două ore şi le zicem că acesta e adevărul. Aici cred că e o mică greşeală. Şi de-aia ne gândim să mergem cu muzica la om şi să aleagă singur: dacă-i place - rămâne şi caută, nu-i place - poate nu-i momentul.

Rosanna, invitaţii festivalului sunt maestrul Peter Stark - dirijor al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene, iar solist va fi violoncelistul Alban Gerhardt. Cum i-aţi convins să se alăture acestui proiect?

Peter Stark tot timpul a susţinut Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, un om care tot timpul şi-a arătat plăcerea pentru a lucra cu tineri artişti valoroşi ai Uniunii Europene, aşa că putem spune că n-a fost nevoie de foarte multă convingere având în vedere că el iubeşte să facă acest lucru. Acelaşi lucru se poate spune şi despre Alban. Amândoi consideră că este o oportunitate fantastică şi o plăcere extraordinară de a cânta cu muzicieni care creează din pasiune.

Am vorbit de concertele din 21 şi 22, vorbim şi de ultimul concert, cel de la Sala Radio, din 25 februarie, de la ora 19.00. Din nou, o să vă rog să-mi spuneţi care este programul acestui ultim eveniment şi unde găsim bilete?

Programul acestui concert este alcătuit dintr-o lucrare ce se va afla în primă audiţie mondială, scrisă de un prieten - Victor Savca, fost contrabasist al EUYO. Lucrarea se numeşte Children of Europe. Pot să spun că m-am bucurat enorm când i-am auzit titlul, neştiind ce vrea să facă.

Foarte potrivit pentru festival!

Clar! Concertul va fi urmat de Adagietto de Mahler; de-abia aştept să o ascult pe Rosanna cântând această bucată de linişte din creaţia muzicală pe care am mai auzit-o cântând-o în 2013 sau 2014 tot cu EUYO. După care va fi Concertul de violoncel în Re major de Haydn - solist Alban Gerhardt. Luăm o mică pauză şi ne-am gândit ce final mai bun decât Eroica a lui Beethoven!

Timpul pentru invitaţii…

Vă invităm să veniţi la concert şi să urmăriţi! Suntem foarte curioşi ce părere aveţi despre definiţia noastră a Europei.

Rosanna, o invitaţie pentru public?

Vă rugăm să veniţi! Credem că este ceva ce nu trebuie ratat şi sunteţi bineveniţi!

http://www.romania-muzical.ro/articol/audio-prima-editie-a-europe-now-festival-interviu-cu-violistul-theodor-andreescu-si-harpista-rosanna-rolton/1788231/15/2