Astra Film Festival on Tour / patru documentare premiate, la ICR

În zilele de 23 şi 24 februarie, filmele documentare ajung la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38) în cadrul proiectului „Astra Film Festival on Tour", organizat de ICR şi Astra Film.
Vor fi proiectate patru documentare premiate la ediţia de anul trecut a Astra Film Festival: Z 32, regia: Avi Mograbi, Păcătoasa Teodora, regia: Anca Hirte, Check Check Poto, regia: Julia Varga şi Singur acasă – O tragedie românească, regia: Ionuț Cârpătorea. La proiecții vor fi prezenți Dumitru Budrala, directorul Festivalului de Film Astra, regizorul Ionuț Cârpătorea, criticul de film Codruța Crețulescu şi Dan Burlac, producatorul filmului Păcătoasa Teodora.
Astra Film Festival, festivalul internaţional dedicat documentarului din regiunea central şi est Europeană, a fost înfiinţat în 1993 şi se desfăşoară la Sibiu, devenind cel mai vechi festival internaţional din România.

La ediţia din 2011, Institutul Cultural Român, partener al festivalului, a acordat Marele Premiu, în valoare de 5000 EUR, filmului israelian Z 32, în regia lui Avi Mograbi. Motivaţia juriului: „un film care pune întrebări fundamentale asupra predispoziţiei naturii umane către cruzime şi violenţă, dar şi despre înţelegere. Avi Mograbi vorbeşte despre un omor, într-o abordare ingenioasă, vioaie şi neconvenţională. Umorul acutizează percepţia tragediei unor indivizi prinşi în capcana sistemului. Faţa autorului şi chipurile personajelor sunt acoperite cu măşti, ca o aluzie la sentimentul responsabilităţii, al ruşinii şi al echivocului moral, asupra cărora spectatorul e incitat să mediteze."
Accesul publicului la proiecţii este liber.


PROGRAM
Joi, 23 februarie 18:00 - Păcătoasa Teodora, regia: Anca Hirte, Franța/România, 86 min, 2011
20:00 - Check Check Poto, regia: Julia Varga, Franța, 82 min, 2010

Vineri, 24 februarie 18:00 - Singur acasă – O tragedie românească, regia: Ionuț Cârpătorea, România, 58 min, 2010
19:30 - Z 32, regia: Avi Mograbi, Franța-Israel, 81 min, 2008


PĂCĂTOASA TEODORA
PREMIUL ASTRA FILM, COMPETIŢIA ROMÂNIA
regia: Anca Hirte
/ Franța-România / 86min, 2011 Călugărițele din mănăstirile ortodoxe românesti își spun una alteia „măicuță". Sunt femei care au renunțat la viața pământească cu toate capcanele ei, în favoarea căsătoriei cu Ființa eternă. „Doamne, Dumnezeul meu, în fiecare dimineață Te caut pe Tine. Foamea mea este pentru Tine, iar corpul și sufletul meu, pentru Tine se înfioară..." Acest documentar este despre cea mai frumoasă dintre măicuțe și despre nunta ei cu Dumnezeu.

CHECK CHECK POTO
PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR, COMPETIŢIA EUROPA
regia: Julia Varga / Franța / 82 min, 2010 Mosaique e un centru pentru tineri minori între 12 si 17 ani, aflat în Aubervilliers, o suburbie a Parisului. Documentarul oferă o privire unică în interiorul acestui loc singular, unde adolescenții sunt liberi să vină și să plece când vor, fără formalități de înscriere și fără a plati vreo taxă. Vin aici ca să fie ascultați, să se informeze și chiar să găsească ajutor în unele cazuri. Sau vin pur și simplu, doar pentru a-și face apariția. Filmul înregistrează și reconstruiește ceea ce nu se spune prin cuvinte. În spatele ușilor adăpostului, Check Check Poto descrie în tușe captivante și aspre niște adolescenți disperați, în cautarea respectului de sine.

SINGUR ACASĂ - O TRAGEDIE ROMÂNEASCĂ regia: Ionuț Cârpătorea / România / 58 min, 2010 Povestea a peste 350.000 de copii români, rămași „singuri acasă". Unul dintre părinti sau chiar amândoi au plecat la muncă în Italia, Spania sau alte țări occidentale și i-au lăsat în grija rudelor, sau chiar a vecinilor. Mulți au încercat să se sinucidă. Unii au reușit. Filmul spune povestea a trei copii care și-au luat viața. Stilul observațional se îmbină cu interviuri ai căror protagoniști sunt părintii celor trei copii. Consternați de tragedia care s-a abătut asupra lor, îsi deschid inima în fața camerei și încearcă să deslușească cauzele celor întâmplate. Un film trist, care ne îndeamnă să reflectăm la realitățile lumii în care trăim și ne atrage atenția ca un copil are și alte nevoi decât telefoane mobile scumpe sau jocuri pe computer.

Z 32
MARELE PREMIU ASTRA FILM FESTIVAL 2011
regia: Avi Mograbi / Franța-Israel / 81 min, 2008
Un soldat israelian care a participat la o operațiune de represalii în cursul căreia au fost uciși doi polițiști palestinieni este în căutarea iertării. Prietena lui crede că lucrurile nu sunt chiar așa de simple și îl pune în fața unor probleme la care el nu e încă în stare să se gândească. Soldatul acceptă să depună mărturie în fața camerei, cu condiția ca chipul său să rămână ascuns. În timp ce caută cea mai bună soluție tehnică pentru a ascunde identitatea soldatului, autorul meditează asupra propriei sale conduite politice și artistice.