“Asediul” Vienei

ICR Viena a organizat în ultima perioadă o serie de evenimente care s-au bucurat de un succes notabil în rândul publicului austriac.
În perioada 8 – 12 noiembrie, la cinematograful Urania a avut loc primul Festival de Film Românesc, prezentat de criticul Alex Leo Şerban. Cu toate ca Viennala tocmai se încheiase, filmele româneşti au umplut sala, iar discuţiile cu publicul după proiecţii au durat în unele seri şi pâna spre miezul nopţii.
La vernisajul expoziţiei de patrimoniu Georg Löwendal, "pictorul Bucovinei şi al ţăranului român" au fost prezenţi aproximativ 200 de vizitatori, fapt puţin obişnuit în capitala austriacă unde zilnic au loc câteva zeci de vernisaje.

În colaborare cu editura Zsolnay, la atelierul "Alte Schmiede" (cea mai reputată instituţie de promovare a literaturii din Viena) a fost prezentat romanul "Orbitor – Aripa stângă" de Mircea Cărtărescu, aparut recent în traducere. Publicul, extrem de numeros şi în majoritate tânăr a fost captivat de lectură, de dialogul cu autorul, moderat de criticul suedez Richard Schwarz.

Scriitorul Dan Lungu este invitat de ICR Viena pentru un turneu de promovare a romanelor "Băieţi de gaşcă" şi "Raiul Găinilor", la Viena şi Salzburg. Cele două traduceri au apărut cu sprijinul KulturKontakt la editurile Drava şi Residenz.

Pentru a veni în sprijinul programului de formare de traducători, iniţiat şi derulat de Institutul Cultural Român, ICR Viena a organizat primul simpozion pe teme de traducere, în parteneriat cu Institutul de Romanistică, Centrul de Limbi Străine, Departamentul pentru Ştiinţele Traducerii din cadrul Universităţii Viena. Au participat profesori, studenţi, traducători, reprezentanţi de edituri.

Programul cadru al ICR Viena, "Matinee&Brunch", iniţiat în martie 2007 de ICR Viena, în colaborare cu editura Polirom începe să se bucure de tot mai mult interes în rândul publicului avizat (editori, profesori, critici). La prezentarea romanului "Băiuţeii", de Filip Florian şi Matei Florian a participat şi scriitorul Mircea Cărtărescu care a animat discuţiile comparându-i pe cei doi cu surorile Brontë!


Pentru informaţii detaliate, rezumate ale discuţiilor, declaraţii ale scriitorilor şi participanţilor în programele ICR Viena
şi galerie foto vizitaţihttp://www.kulturraumrumaenien.blogspot.comCarmen Bendovski,
director