Artistul ceh David Cerný la EUNIC Club Brussels

EUNIC Brussels, reţeaua Europeană a Institutelor Naţionale de Cultură cu sediul la Bruxelles, organizează în fiecare lună în cadrul EUNIC Club dezbateri, colocvii şi mese rotunde având ca invitaţi personalităţi proeminente ale vieţii culturale, sociale şi din cadrul societăţii civile din ţările membre ale UE.
În luna martie, la sediul British Council a avut loc dezbaterea cu tema In conversation with David Cerný, artistul ceh şi autorul controversatei sculpturi ENTROPA, prezentate în holul central al Comisiei Europene şi care a marcat la Bruxelles debutul cultural al Preşedenţiei Cehe a Uniunii Europene.

La conferinţă a participat şi istoricul de artă şi curatorul ceh Tomáš Pospiszyl precum şi reprezentantul Delegaţiei Permanente a Republicii Cehe la Uniunea Europeană.

Din partea gazdelor, dezbaterea a fost moderată de directorul British Council Brussels Dl. David Martin, la eveniment fiind prezenţi directorii institutelor culturale cu sediul la Bruxelles din Austria, Germania, Italia, România, Ungaria, presa acreditată la Bruxelles, funcţionari internaţionali ai CE şi PE, un numeros public.

Artistul ceh fost introdus de curatorul operelor sale Tomáš Pospiszyl, care a făcut o trecere în revistă a principalelor creaţii ale lui David Cerný, recunoscută fiind intiaţiva sa din 1991, de a vopsi tancurile sovietice expuse în centrul oraşului Praga în roz, acţiune pentru care a şi fost arestat la vremea respectivă.

A urmat apoi o sesiune deschisă de întrebări şi răspunsuri, David Cerný fiind supus unui tir de întrebări venite din partea publicului prezent la eveniment în număr foarte mare.
Se ştie că lansarea ENTROPA la Bruxelles a stârnit un val de reacţii politice şi diplomatice, cu atât mai mult cu cât, artistul a inventat practic toate numele presupuşilor "artişti semnatari" ai operelor care reprezintă fiecare ţară membră a UE în parte.
În încheierea discursului său, întrebat fiind dacă ar schimba acum ceva din ENTROPA, artistul ceh a răspuns simplu că NU.

Mai multe informaţii despre activitatea EUNIC Bruxelles: www.eunic-brussels.eu