Artiști români prezenți la expoziția „ Picture this. Selected pasts, subverted facts” de la Budapesta

Expoziția internațională de artă contemporană  Picture this. Selected pasts, subverted facts” se va inaugura marți, 22 octombrie 2019, de la ora 18.00, la Galeria Budapesta .

Evenimentul, organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Budapesta și Muzeul de Istorie local, reunește, pe lângă artiștii români Anca Benera și Arnold Estefán, pe creatorii Bani Abidi (Pakistan), Adela Babanova (Cehia), Ieva Epnere (Lituania), Esterházy Marcell (Ungaria), Geibl Kata (Ungaria), Mykola Ridnyi (Ukraina), Aykan Safoglu (Turcia), precum și pe artiștii din gruparea artistică Technika Schweiz ( Ungaria ). Curatorii expoziției sunt: Erős Nikolett si Gadó Flóra

Conform conceptului expoziției, artiștii folosesc ficțiunea ca un instrument de explorare a prezentului, iar imaginația ca element de legătură între diverse fragmente de memorii. În lucrările prezentate, ficțiunea nu folosește doar la crearea unei imagini asupra viitorului,ci înlesnește descoperirea prezentului și trecutului. Imaginația care umple golurile istoriei familiilor, tehnicile care rescriu liber metode științifice, narative și idei care au fost excluse din gândirea politică și istorică reprezintă baza lucrărilor expuse. Documente false, dovezi fictive, colaje de memorii, obiecte călătoare în timp par adevărate și oferă experiența realității.

Artiștii bucureșteni Anca Benera & Arnold Estefan își desfășoară activitatea în domeniul instalațiilor artistice-media, a desenului și a conceptelor video și performance. Experiența multidisciplinară a acestora devoalează, prin intermediul metodologiei bazate pe cercetare, modele invizibile ce coexistă în interiorul anumitor discursuri istorice, sociale sau geopolitice. Lucrările acestora au fost prezentate în numeroase spații expoziționale din întreaga lume, printre care la MUCEM, în Marsilie, mumok din Viena, cea de-a 13-a Bienală de la Istanbul, nGbK Berlin, Muzeul Evreiesc din New York, Metropolitan Art Center din Belfast, Frac des Pays de la Loire din Nantes, Centrul MAK pentru Artă și Arhitectură din Los Angeles, ZKM Karlsruhe, Bienala de la Kiev, Kunsthalle din Viena, Palais de Tokyo din Paris, precum și la Camden Arts Centre din Londra.

Expoziția poate fi vizitată între 23 octombrie – 1 decembrie 2019, la Galeria Budapesta din str. Lajos nr. 258, 1036 Budapesta.