Artiști români la celebrul Armory Show din New York

Între 7 și 10 martie 2019 se desfășoară, la New York, instalat pe trei pontoane de pe Fluviul Hudson, The Armory Show – unul dintre cele mai mari târguri de artă din Statele Unite (cu peste 65.000 de vizitatori anual) și unul dintre cele mai cunoscute din lume, la care expun cele mai influente galerii și muzee de artă modernă și contemporană de pe toate continentele.

În acest an, în care faimosul târg new-yorkez celebrează Ediția Aniversară de 25 de ani, Galeria IVAN din București, de altfel, singura galerie de artă contemporană din România participantă la această ediție a târgului, prezintă un proiect curatorial în cadrul secțiunii „Presents”, dedicată galeriilor tinere și artiștilor emergenți.

Galeria IVAN îi are ca protagonişti pe artiştii Ștefan Sava și Iulia Toma, două dintre numele în ascensiune ale artei contemporane românești. Ambii artişti creează în medii diverse de expresie, având la bază un îndelungat și profund proces de documentare și concepere a lucrărilor, care au cel mai adesea mize conceptuale și mesaje relevante pentru contextul istoric, social și politic actual.

Pentru The Armory Show 2019, Galeria Ivan i-a invitat pe cei doi artiști să creeze lucrări noi pentru acest eveniment marcant, care au drept temă centrală reprezentări ale corpului uman tratate în moduri diverse. Astfel, lucrările lui Ștefan Sava vor pune accent pe fotografie, instalație și video, iar Iulia Toma va utiliza materialul textil în instalații de mari dimensiuni.

Participarea Galeriei IVAN la Armory Show are loc cu sprijinul Institutului Cultural Român de la New York.

Ștefan Sava (n. 1982) a absolvit Universitatea Națională de Arte din București, are un master în Foto-Video și un doctorat la aceeași universitate, cu o teză despre Holocaust în România. Proiectele sale sale utilizează fotografia, video, performance și obiectul pentru a investiga subiecte de istorie recentă, atent documentate. Artistul a expus, printre altele, la Bienala de Fotografie de la Riga, la Bienala Art Encounters de la Timișoara, Braunschweig Museum of Photography, Salonul de proiecte, MNAC și Galeria ICR de la Veneția.

Iulia Gabriela Toma (n. 1974) lucrează în tehnici mixed-media, folosind textile, fotografii, picturi, instalații și text petru a aborda teme de actualitate precum feminismul, drepturile femeilor, relațiile interpersonale în comunitățile închise, traiul urban, justiția socială ș.a. Predă la Departamentul de Artă și Design - Secția Textile a Universității Naționale de Arte din București și expus în Italia, Austria, precum și în mai multe galerii importante din România.

Galeria IVAN este una dintre cele mai active galerii românești, cu o activitate notabilă pe scena artelor vizuale internaționale. În portofoliul său se află artiști importanți, din toate generațiile, precum Geta Brătescu, Horia Bernea, Paul Neagu, Lia Perjovschi, Anca Benera & Arnold Estefan, Iulia Toma, Sandor Bartha sau Ștefan Sava. Printre proiectele internaționale recente, galeria a realizat o retrospectivă Geta Brătescu la Camden Arts Center din Londra în 2017, tot cu sprijinul Institutului Cultural Român.