Artiști din România invitați la Festivalul de Roma Storytelling „Eroi romi”

Sub genericul „Eroi romi”, în perioada 24-27 mai 2018, Teatrul Independent din Ungaria, în parteneriat cu Institutul Cultural Român Budapesta, organizează a doua ediție a Festivalului Internațional de Roma Storytelling la Teatrul „Stúdió K”(str. Ráday, nr. 32, 1092, Budapesta). Festivalul este unicul eveniment de acest gen din lume, care își propune să atragă atenția publicului asupra valorilor existente din dramaturgia romă, respectiv să prezinte situația comunităților rome, punând în centrul atenției destine individuale, biografii eroice.

Una dintre cele opt producții selectate în acest an pentru festival este cea a Asociației O2G din România, intitulată „Voi n-ați văzut nimic”, realizat de Alex Fifea, David Schwarz și Cătălin Rulea. Spectacolul se va juca în 24 mai, joi, ora 20.30 la Teatrul „Studio K”, în limba română, cu supratitrare în limba engleză și traducere simultană în limba maghiară. După spectacol va urma o discuție cu cei trei autori, prezenți la festival.

În programul celei de a doua ediții a festivalului mai participă: Nataliya Tsekova din Bulgaria, Sonia Carmona Tapia și Sebastian Spinella din Spania, Richard R. O’Neill din Marea Britanie, Michael Collins și Catherine Collins din Irlanda, Lovas Emília, Farkas Franciska, Pászik Cristopher, Varga Norbert din Ungaria.

Partenerii festivalului: Badour Foundation, Teatrul Studio K, Federation for European Storytelling, Central European University, Accion Cultural Espanola, Institutul Cervantes, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Irlandei, Ambasada Spaniei, Budapest Bank, Bortársaság, WhiteLight Studio.

„Voi n-ați văzut nimic”. „Pe 4 martie 2014, Daniel-Gabriel Dumitrache, în vârstă de 26 de ani, care lucra ca parcagiu în Centrul Vechi, a fost ucis în bătaie în interiorul secției 10 de poliție din București. A fugit când a văzut mașina care patrula. Asta i-a atras atenția polițiștilor, care l-au dus la secție fără un motiv.”

Pe parcursul anilor 2014-2015, Alexandru Fifea a cercetat contextul și circumstanțele care au condus la uciderea lui Daniel Dumitrache. Spectacolul își propune analizarea și deconstrucția mecanismelor sociale și a discursului public din spatele acestei crime. Documente și lirism, muzică și proză contribuie la înțelegerea brutalității cu care se confruntă comunitățile vulnerabile. Text și interpretare: Alex Fifea, Regizor: David Schwarz, Scenografia, video și muzică: Cătălin Rulea.

Alte detalii și program: www.studiok.hu