Artiști, curatori și manageri de proiect, mărturii despre participarea lor în EUROPALIA ROMÂNIA

Institutul Cultural Român a organizat vineri, 6 martie 2020, de la ora 11.00, o întâlnire de presă organizată în Sufrageria Regală a MNAR,cu prilejul încheierii Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA, a cărei ediție 2019-2020 a fost dedicată României.

Tema întâlnirii a fost legată de experiențele artiștilor, ale curatorilor și ale managerilor de proiect, povestite chiar de aceștia în fața reprezentanților mass - media. Invitații au explicat impactul participării lor la EUROPALIA ROMÂNIA și şi-au exprimat opinia în legătură cu efectele acestui program de țară asupra imaginii României în lume.

La conferință au participat, alături de membri ai echipei EUROPALIA ROMÂNIA, Doina Lemny, Marin Cazacu, Răzvan Popovici, Valentin Răduțiu, Mihai Zgondoiu, Constantin Răileanu, Andrei Ujică, Andrei Tănăsescu, Andreea Căpitănescu, Simona Popescu, Dragoș Rusu, Adrian Bojenoiu.

La evenimentul care a avut loc în Sufrageria Regală a Muzeului Național de Artă a României (MNAR) au mai participat Sergiu Nistor, consilier prezidențial, E.S. Philippe Henri Benoit, ambasadorul Regatului Belgiei la București, Ovidiu Șandor, comisar general pentru EUROPALIA ROMÂNIA, Koen Clement, director general EUROPALIA Internațional.

Din partea Institutului Cultural Român au participat Mirel Taloș, președinte interimar al ICR, Daniela Şoroş, şef Serviciu Marile Programe, şi Horia Barna, , director artistic al EUROPALIA ROMÂNIA, care a fost şi moderatorul întâlnirii.

De asemenea, au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai comitetului de lucru interinstituțional format din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii și Secretaratului General al Guvernului, precum și directori ai muzeelor partenere: Ernest Oberländer-Târnoveanu (Muzeul Național de Istorie a României), Liviu Constantinescu (MNAR), Virgil Nițulescu (Muzeul Țăranului Român).

Expoziţia "Brâncuşi, sublimarea formei" de la Palatul Artelor BOZAR este una din primele trei dedicate artistului organizate la Europalia în 50 de ani şi cel mai important eveniment unic de promovare culturală externă a României, a afirmat, vineri, preşedintele interimar al ICR, Mirel Taloş. "Şi asta din orice punct de vedere: valoarea artistului, valoarea patrimoniului expus, valoarea locaţiei, numărul de vizitatori, în jur de 120.000 de persoane. Cert este însă că a fost solicitată la maxim capacitatea sălilor de la BOZAR care au adăpostit lucrările Brâncuşi. Mai mult de atât nu puteau încăpea. Au fost situaţii jenante pentru postura de organizator în care vizitatorilor care îşi achiziţionaseră biletele pe internet la faţa locului li s-au restituit banii pentru că pur şi simplu nu mai încăpeau. Era atâta lume, încât nu se mai vedeau operele lui Brâncuşi", a declarat Taloş, la MNAR.  Preşedintele ICR a accentuat că expoziţia Brâncuşi "este evenimentul care cu siguranţă va străbate timpul şi va avea ecouri mult timp de-acum înainte". "O expoziţie de o asemenea amploare, care a solicitat organizatoric atât ICR, cât şi Europalia, apare o dată la 30 de ani", a punctat preşedintele interimar al ICR.

Mirel Taloş a amintit că, prin intermediul celor 250 de evenimente din domeniile artelor plastice, filmului, literaturii, artelor spectacolului, România a participat "cu un eşantion foarte bun de creativitate culturală şi de patrimoniu". "Din punct de vedere al valorii patrimoniului, cele două expoziţii organizate cu Muzeul Naţional de Istorie - 'Dacia Felix', la de Muzeul Galo-Roman din Tongeren, Belgia, şi 'ROOTS - Civilizaţia Neolitică/Epoca Bronzului pe teritoriul României', găzduită de Muzeul Grand Curtius din Liege, au fost, la rândul lor, în topul evenimentelor organizate de România în străinătate din punctul de vedere al valorii patrimoniului", a arătat Mirel Taloş. Preşedintele interimar al ICR consideră că, "atâta timp cât există finanţare, se pot identifica în plan internaţional acele platforme, acele scene, acele podiumuri pe care România să-şi expună cultura".  "Ultimii ani au fost faşti din acest punct de vedere. Am avut 'Sezonul România - Franţa', câteva luni, cultura română a fost expusă în Franţa cu evenimente comparabile cu cele de la Europalia. În ultimii ani, România a fost invitată la mari târguri din lume, precum Leipzig, Madrid, anul trecut la Beijing, sub bagheta ICR. Există festivaluri internaţionale unde putem să ne prezentăm, atâta timp cât există finanţare. România dispune de patrimoniul cultural şi de creativitatea contemporană pentru a face faţă concurenţei culturale la nivel internaţional, pentru a sta în faţa marilor puteri culturale cu demnitate", a precizat Mirel Taloş.

Doina Lemny, curator al expoziției "Brâncuși. Sublimarea formei", a declarat: „EUROPALIA a oferit o scenă deschisă României, pe care țara noastră a exploatat-o pentru a pune pe această scenă momente culturale deosebite. În ceea ce mă priveşte a fost o experienţă personală şi profesională, pentru care le mulţumesc părţii belgiene care m-a solicitat şi părţii româneşti care m-a susţinut. A fost deosebit de dificil. Am avut speranţa, dar nu siguranţa că se va realiza. Muzeele care deţin aceste opere şi muzeele din ţară nu împrumută atât de uşor opere de Brâncuşi, pentru că ele sunt foarte rare și fragile. Am avut şansa să colaborez cu o echipă mica. Am trecut şi peste aceste momente dificile, însă nu mai contenesc să mulţumesc Institutului Cultural Român, colegilor de la Muzeul Naţional de Artă şi de la Muzeul de la Craiova care ne-au acordat încredere. Le mulțumesc tuturor pentru susținerea pe care ne-au dat-o. Încă o dată, Brâncuși trebuia prezentat pentru că este una dintre personalitățile românești care ne reprezintă. Într-adevăr, am fost reprezentați cu demnitate de opera acestui mare sculptor care a deschis căile artei secolului XX și XXI. Să nu uităm că artiști contemporani s-au inspirat din arta lui Brâncuși. Consider că această expoziție care este destul de rară. În 1995 a fost prima retrospectivă în Franţa la Centrul Pompidou, itinerată apoi la Philadelphia, apoi itinerată la Guggenheim, în New York. A urmat expoziţia de la BOZAR, cu ocazia prezenţei României la EUROPALIA. Aceste evenimente sunt foarte rare, de aceea am dorit să fie o reuşită. Din câte ne spun şi organizatorii a fost un real succes. Presa a salutat cu foarte mult entuziasm această expoziţie, iar publicul putea să constate că, în fiecare zi, era atâta lume că de abia se puteau vedea lucrările. Există o poftă de a-l cunoaşte pe Brâncuşi, iar în ceea ce mă priveşte, am încercat să prezint conceptul acestei expoziţii într-un mod pedagogic, pentru a încerca să înţelegem acest artist care ne încântă pe toţi şi care ne reprezintă.”

La conferinţa de presă prilejuită de încheierea Festivalului Internaţional de Arte Europalia, organizată de ICR la Muzeul Naţional de Artă al României, directorul general Europalia Internaţional, Koen Clement, a elogiat participarea României la a 27-a ediţie a festivalului, desfăşurată în perioada octombrie 2019 - februarie 2020. "Trebuie să vă spun că sunt foarte, foarte fericit, ca director general, să sărbătorim această aniversare a Europalia alături de România ca invitat de onoare. (...) Şi nu a fost vorba doar de expoziţii, nu doar de cinema, nu doar de literatură, am încercat să acoperim toată această pleiadă de cultură, istorie, patrimoniu şi arte contemporane", a spus directorul Europalia. Koen Clement a vorbit la superlativ despre expoziţia "Brâncuşi, sublimarea formei", pe care a apreciat-o drept un "eveniment unic", realizat printr-un "imens efort" al Doinei Lemny, curatorul expoziţiei, căreia a ţinut să-i mulţumească. În opinia şefului Europalia Internaţional, succesul României a fost evidenţiat şi prin reflectarea evenimentelor în presa internaţională, la televiziuni, radiouri, ziare sau social-media, care au fost "atât de interesate de cultura românească".

Despre succesul prezenţei româneşti la Europalia au mai vorbit ambasadorul Regatului Belgiei la Bucureşti, Philippe Henri Benoit, Ovidiu Şandor, comisar general pentru România al Festivalului Europalia, Doina Lemny, curatorul expoziţiei "Brâncuşi, sublimarea formei", Marin Cazacu, curatorul domeniului muzical al Europalia, Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, Departamentul Cultură, Culte şi Centenar, directorii de muzee partenere Ernest Oberländer-Târnoveanu (MNIR), Liviu Constantinescu (MNAR), alţi artişti şi manageri culturali, membri ai echipei Europalia România. În conferinţa moderată de Horia Barna, director artistic al Europalia, o inedită intervenţie telefonică a avut-o Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, care a evidenţiat prezenţa spectacolului "Povestea prinţesei deocheate", între 29 aprilie şi 12 mai, în patru oraşe ale Japoniei, la Jocurile Culturale Olimpice, cu sprijinul ICR.

România, ţară invitată de onoare a celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Internaţional de Arte Europalia, a fost prezentă în Belgia, în perioada 2 octombrie 2019 - 2 februarie 2020, prin expoziţii, spectacole, concerte, dar şi în alte ţări - Regatul Unit al Marii Britanii, Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania. Evenimentele coordonate de Institutul Cultural Român, alături de Europalia International din Belgia, au avut loc în oraşele Bruxelles, Gent, Bruge, Leuven, Liege, Luxemburg, Amsterdam, Aachen şi Lille. Peste 150.000 de persoane au fost prezente la peste 250 evenimente de cel mai înalt nivel care au reprezentat creativitatea românească în lume prin arte vizuale, muzică, cinema, literatură, artele spectacolului.

Proiect de anvergură, Europalia România a fost implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Secretariatul General al Guvernului. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Evenimentul s-a încheiat cu un tur ghidat realizat de curatorul Doina Lemny în Sala Brâncuși a MNAR, unde se află opere ale sculptorului Constantin Brâncuși care au fost expuse și la BOZAR Bruxelles.

România a fost prezentă în perioada 2 octombrie 2019 - 2 februarie 2020 la cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Internaţional de Arte EUROPALIA, prin expoziţii, spectacole, concerte, dezbateri, master-classuri, ateliere în Belgia și în alte ţări - Regatul Unit al Marii Britanii, Franţa, Olanda, Luxemburg și Germania.

Evenimentele EUROPALIA ROMÂNIA, coordonate de Institutul Cultural Român, alături de Europalia International din Belgia, au beneficiat de peste 150.000 de persoane care au fost prezente la cele 250 evenimente care au reprezentat creativitatea românească în lume prin arte vizuale, muzică, cinema, literatură, artele spectacolului.

Institutul Cultural Român a fost coordonatorul pregătirii și participării României la festival, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Secretariatul General al Guvernului și în parteneriat cu organizatorul manifestării, Asociația EUROPALIA International, Belgia.