Artă contemporană semnată de Vladimir Păun-Vrapciu în expoziție la Accademia di Romania in Roma

Între 16 și 30 septembrie 2022 Accademia di Romania in Roma și Institutul Cultural Român invită publicul la expoziția „Cum am ajuns aici? / Come sono arrivato qui? / How did I get here?” a artistului Vladimir Păun-Vrapciu, al cărei vernisaj va avea loc vineri, 16 septembrie, ora 18.00, în Galeria reprezentanței.

Expoziția cuprinde 16 lucrări de pictură și grafică. Una dintre acestea, „24-25 decembrie”, a primit premiul „The Best Artist” și Premiul Special al Juriului Internațional al Bienalei de la Florența.

Lucrările expuse evocă experiențele din ultimii doi ani, în care lumea pare să se fi oprit din cauza pandemiei. În izolare, artistul și-a manifestat neliniștea și îngrijorarea ce se regăsesc în întrebarea din titlul expoziției. Unele dintre acestea fac aluzie la scene care l-au marcat, la diverse sentimente și resentimente, formând compoziții complexe. Din perspectiva privitorului nu este ușor de descifrat amestecul de trimiteri și mesaje, fără descoperirea unor „chei” și oferirea unor explicații. Cert este că frământările artistului ne provoacă și pe noi, privitorii, să ne punem aceeași întrebare, „Cum am ajuns aici?”. De fapt, pandemia și amenințarea războiului din apropiere dovedesc fragilitatea existenței umane și aduc mărturie în plus asupra rolului fundamental al artei de a certifica valorile perene ale umanității.

Expoziția va rămâne deschisă pentru două săptămâni și poate fi vizitată de marți până vineri, între orele 15.00-18.00 și sâmbătă, între orele 10.00-12.00 și 15.00-18.00.

Vladimir Păun-Vrapciu este arhitect și artist, cu rezultate remarcabile în ambele domenii creative. Ca arhitect, câștigă, pe când era student în ultimul an al Facultății de Arhitectură și Urbanism din București, în 2003, realizarea unui proiect organizat de Fundația filantropică OAT FARM din Suceava, sub patronajul Prințului Charles, care a prezidat comisia de evaluare, un proiect reprezentând un așezământ destinat copiilor defavorizați. Proiectele sale arhitecturale au fost selectate pentru diverse Anuale și Bienale în ultimii ani: la Bienala Națională de Arhitectură din România 2018, 2021; la secția de Arhitectură a Bienalei Internaționale din Florența 2022. Ca artist plastic, Vladimir Păun-Vrapciuare un parcurs impresionant. Expoziții personale: „Conexiune în Brahma” (în Buzău, orașul său natal, în 2019, apoi la Muzeul Țăranului Român, București, 2019), „Spațiul” (Muzeul Județean Buzău, 2021; Saphira & Ventura Gallery, New York, 2022; Muzeul Țăranului Român, București, 2022), „Cum am ajuns aici?” (Muzeul Țăranului Român, București, 2020; Muzeul de Artă, Târgoviște, 2021; Muzeul Național Brukenthal, Sibiu. Participă la mai multe expoziții internaționale de renume: Bienala de la Florența (2019), Salonul Internațional Carrousel du Louvre, Paris (2019), Pavilionul de Artă „Art Safari”, București (2019), Bienala de Artă Contemporană de la Salerno (2020), a 70-a ediție a Bienalei de Desen Contemporan Osten de la Skopje, Macedonia de Nord (2020, unde a fost selectat dintre 250 de artiști care s-au înscris cu 819 lucrări, și în final a fost distins cu „Premiul Osten” 2020; „acest premiu a revenit de-a lungul timpului unor artiști precum Pierre Soulanges, Henry Moore, Oskar Kokoschka”), la Bienala de Artă și Design de la Florența (2021, unde a fost premiat cu distincția „The Best Artist”, acordată în parteneriat cu World Association of Visual Arts) sau Bienala Internaționala de Artă „Adriatica”, Barletta, Italia (2021).

Totodată, Vladimir Păun-Vrapciu este membru al Ordinului Arhitecților din România, Uniunii Artiștilor Plastici din România și World Association of Visual Arts (WAVA-Art).