Arta contemporană românească în expoziția internațională SOMEWHERE IN BETWEEN la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles

ICR Bruxelles susține participarea artiștilor plastici Matei Bejenaru, Vlad Nancă și Aurora Király în proiectul expozițional multidisciplinar „SOMEWHERE IN BETWEEN – Contemporary Art Scenes in Europe“ (20 iunie – 19 august a.c.). Organizat de Palatul Artelor-Frumoase din Bruxelles (BOZAR) în cadrul programului european Trauma & Revival – Cultural Relations between Eastern and Western Europe și co-finanțat de Programul Europa Creativă al Comisiei Europene, proiectul se înscrie în programul-cadru „BOZAR OCCUPIED 50 Years of Cultural Protest“ (1 ianuarie – 31 decembrie 2018). Alături de peste 70 de artiști din țările est-europene, vor fi xpuse lucrările artiștilor plastici români Matei Bejenaru, Vlad Nancă, Aurora Király, Anetta Mona Chișa, Ioana Nemeș și Adrian Kiss.

Prezenți la vernisajul expoziției din 19 iunie, Matei Bejenaru, Vlad Nancă și Aurora Király vor prezenta publicului lucrările expuse și vor detalia conceptul care a dat naștere actului artistic, iar în 20 iunie vor participa la performance-ul și la Maratonul de discuții cu artiștii intitulat Variații asupra vulnerabilitățiicompoziții lente de la 18:00 la miezul nopții, care va avea loc la Rotonda BOZAR.

Curatorul expoziției, Michal Novotný, în colaborare cu KIM? Centrul de Artă Contemporană din Riga și Bunkier Sztuki din Cracovia, îmbarcă „Noii Artiști“ provenind din estul Europei într-o călătorie subiectivă est-europeană în expoziția sa Orient (16 aprilie a.c. – Centre for Contemporary Art FUTURA). Aceste centre de artă sunt reprezentative pentru scenele de artă europeană de astăzi, pe care artiștii evoluează liber, fără restricțiile geografice sau constrângerile instituționale care au definit continentul.

Expoziția SOMEWHERE IN BETWEEN încearcă să repună sub semnul întrebării noțiunea de vulnerabilitate ca factor activ. În aceste timpuri de mari încercări sociale, slăbiciunea poate fi o strategie de supraviețuire, în timp ce expunerea vulnerabilității poate acționa ca un factor de stabilitate. Variații asupra vulnerabilitățiicompoziții lente de la 18:00 la miezul nopții are o perspectivă proaspătă, provocatoare, extravagantă, ponderată și uneori amuzantă, la adresa zonelor de vulnerabilitate, cu artiști, curatori și performeri care utilizează spațiul BOZAR pentru a angaja publicul și a le permite să experimenteze contextul mai larg al luptei și inegalității în societatea contemporană prin prisma fragilității.

Această expoziție nu este o cartografiere, nici o anchetă, ci o călătorie subiectivă văzută dintr-un punct în spațiu și timp și construită cu artiști aleși nu în funcție de naționalitate sau limbă ci printr-o relație. Nu vizează egalitatea, ci mai degrabă includerea.“, a declarat curatorul expoziței, Michal Novotný, pentru organizatorii proiectului.

BOZAR oferă Carte blanche pentru cinci constelații artistice constituite din: trei spații de artă din Bruxelles (Établissement d’en face, Komplot și La Loge), Grupul de studenți curatoriali ai Școlii de Artă KASK din Ghent și curatorul Michal Novotný.

Matei Bejenaru lucrează cu imigrația ca subiect, atât în ​​aspectele sale sociale, cât și personale, adesea emoționale. Concepțiile futuriste, proiecțiile utopice ale persoanelor sociale și ale noțiunilor de muncă, granițele geografice și politice și modelele construcțiilor de identitate – adesea ca amintiri ale distorsiunilor aduse de perioada comunistă – se manifestă performativ în opera lui Bejenaru. În 2007, Bejenaru a fost unul dintre artiștii expoziției Forța irezistibilă la Tate Modern iar în 2014 a participat, împreună cu Alexandra Croitoru, la proiectul „Power & Play“, Summer of Photography, organizat la DeMarkten, cu susținerea ICR Bruxelles.

Aurora Király abordează domeniul artei contemporane din diferite perspective: ca artist, curator și manager cultural. Începând cu anul 2007 a predat la Catedra de Fotografie și Imagine dinamică a Universității Naționale de Arte din București, experiență care a determinat-o să își reevalueze activitatea artistică din anii ’90-2000 și să revină cu noi proiecte. În lucrările sale recente se concentrează asupra modului în care artiștii se referă la istoria recentă / istoria artei. În calitate de artist, și-a prezentat proiectele în diferite expoziții de grup: 2018 Galeria Sztuki Współczesnej Bunkier Sztuki, Cracovia; 2017 Artissima - Dialoguri - Galeria Anca Poterașu; Viața – Manual de utilizare – Bienala de artă contemporană Art Encounters; Ex Future, Arcub Gabroveni și multe altele.

Vlad Nancă a studiat la Universitatea de Artă București, secția Fotografie și Video. Începând cu anul 2001, Vlad a expus în întreaga Europă, implicându-se în diverse proiecte de artă care utilizează fotografia pentru a documenta urbanismul. Primele sale lucrări utilizează simboluri culturale și politice, evocând adesea nostalgia prin cuvânt, care trimite auditoriul la istoria locală recentă. Instalațiile, sculpturile sau obiectele de design și spațiul public devin atât locul său de joacă cât și centrul său de cercetare. Stilul lui Vlad a fost influențat de tradiția lui Brâncuși în contexte contemporane.

Proiectul se înscrie în strategia Institutului Cultural Român de promovare a artiștilor români contemporani și a artei românești în Benelux, ca expresie a creativității și a diversității naționale.

Data vernisajului: marți, 19 iunie, de la ora19:00

Data pentru performance și Maraton de discuții cu artiștii români: 20 iunie de la 18:00 la 24:00, la Rotonda BOZAR.

Intrarea liberă. Program de vizitare a expoziției SOMEWHERE IN BETWEEN: 20 iunie – 19 august 2018; marți-duminică 10:00-18:00; joi 10:00-21:00; luni – închis.

Biletele (8 EUR întreg, 6 EUR cat. +67 ani și 2 EUR cat. -26 ani și șomeri, miercurea) se pot procura de la BOZAR TICKETS Rue Ravenstein 16: BOZAR Tickets:+32 2 507 82 00 Loc: Rue Ravenstein 23, 1000 Bruxelles

Notă pentru ziarişti: informaţii suplimentare şi cereri de interviuri la ICR Bruxelles: bruxelles@icr.ro

Site internet: www.icr.ro/bruxelles_/ Facebook: ICR Bruxelles Twitter: @ICRBruxelles