Arta ca dar

Arta ca dar

Selecţie de proiecte prezentate la Bienala de Artă Contemporană Periferic, Iaşi, România, 2008
21 februarie – 10 aprilie
ICR Stockholm, Skeppsbron 20

Vernisaj, sâmbătă, 21 februarie orele 17.00 – 21.00
Curator: Dora Hegyi; Participanţi: Johanna Billing, Guillaume Désanges, Veaceslav Druţă, Miklós Erdély, Dora García, Aurelia Mihai, RO-MD (Moldova in 2 Scenarios), Romanian Performance History (Subjective) 

Discuţie – Arta ca dar, sâmbătă 21 februarie ora 19.00
Participanţi: Johanna Billing – artist, Dora Hegyi - curatorul expoziţiei Arta ca dar, Maria Lind – curator şi director la Bard College's Center for Curatorial Studies, Cecilia Widenheim – curator şi director International Artists Studio Program in Sweden (IASPIS) . 

Conceptul bienalei, repus în discuţie cu ocazia expoziţiei de la Stockholm, propune un model alternativ de schimb şi pune intrebarea: poate fi vazută arta drept dar? Practica socială a oferirii de daruri în sensul ei de zi cu zi este trăită ca gest pozitiv, având în vedere că tuturor ne place să dăruim şi să primim daruri. Schimbul poate fi reciproc, dar el reflectă un sistem complex de diverse motivaţii: relaţiile de putere, dependenţa şi dorinţa de prestigiu. Dăruirea este de asemenea o metaforă pentru a descrie economia artei de la creaţie/producţie, trecând prin diseminare/distribuţie, şi până la recepţie/consum. Pentru expoziţia Arta ca dar de la galeria ICR Stockholm curatorul Dora Hegyi a făcut o selecţie de lucrări şi proiecte încluse în Bienala Perfieric 8 - Arta ca dar, desfăşurată la Iaşi în perioada 3-18 octombrie 2008.

În cadrul programului expoziţiei Dora García va susţine un artist talk miercuri, 1 aprilie ora 18.30 la sediul ICR Stockholm, Skeppsbron 20. Evenimentul este organizat de ICR Stockholm în parteneriat cu Institutul Cervantes.

Bienala Periferic este o manifestare de artă contemporană ce grupează o diversitate de atitudini artistice. Iniţiată în 1977 ca un festival de performance, Periferic a devenit în 2003 bienală internaţională, promovând producţia artistică locală şi dezvoltând proiecte în parteneriat cu artişti şi curatori străini. Matei Bejenaru este artist vizual şi director al Bienalei Periferic din Iaşi. Împreună cu un grup de artişti şi filozofi, a fondat în 2001 Asociatia Vector, instituţie care organizează Bienala.

Proiectul Arta ca dar este realizat de ICR Stockholm în parteneriat cu Asociatia Vector, Institutul Cervantes şi Institutul Francez.