Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, organizează, în colaborare cu Fundaţia Joana Grevers, 418 Contemporary Art Gallery, Art Night Venezia (Universitatea Ca’ Foscari din Veneţia, Primăria Veneţiei), în perioada 10–29 iunie 2025, în Mica Galerie a reprezentanţei, expoziţia de artă contemporană „Horizon Flux: Un Nuovo Strato” semnată de artistul Albert Kaan și curatoriată de Joana Grevers.
Vernisajul va avea loc joi, 12 iunie 2025, ora 18:00.
Expoziţia va fi deschisă publicului zilnic, în perioada 12–29 iunie 2025, în intervalul orar 15:00–20:00.Sâmbătă, 21 iunie 2025, cu ocazia Art Night Venezia, expoziţia va avea un program special prelungit, fiind accesibilă vizitatorilor între orele 15:00 și 23:59.
Expoziţia„Horizon Flux: Un Nuovo Strato” va include lucrări panotate sub forma unei instalaţii in situ, pornind de la explorarea spaţiilor liminale, acele stări intermediare ale existenţei, la o concentrare mai directă asupra peisajului în sine. În timp ce Liminal Spaces se ocupă de intervenţii efemere în locuri neterminate sau nelocuite, Horizon Flux aduce aceeaşi sensibilitate într-un dialog mai amplu cu mediul înconjurător. Această tranziţie se desfăşoară prin diferite medii: intervenţii în spaţiul public (cutii luminoase), fotografie şi lucrări stratificate pe perete. Într-un anumit sens, preiau ceea ce este în exterior – peisajul – şi îl reconstruiesc din memorie, stratificând metal, plăci transparente şi desene din sârmă pentru a forma forme care rezonează cu pământul. Unele elemente ale cutiilor luminoase încorporează intervenţiile mele continue în spaţiul public prin fotografie, fără a lăsa intenţionat nicio urmă permanentă. Aceste lucrări tranzitorii continuă să exploreze impermanenţa, surprinzând momente care există doar pentru scurt timp. În această etapă, seria reprezintă o evoluţie suplimentară – juxtapunând diferite forme şi fragmente ale mediului, îmbinând elemente contrastante. Prin acest joc de contraste, reflectez asupra relaţiei în schimbare dintre omenire şi creaţiile sale, punând sub semnul întrebării modul în care modelăm şi suntem modelaţi de lumea din jurul nostru.
Albert Kaan trăieşte şi lucrează în Bucureşti. Născut în 1993, a absolvit Departamentul de Sculptură al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti în 2016. Discursul său artistic a fost puternic legat de experienţa urbană. A combinat materiale industriale precum fierul şi gudronul cu lut de modelat mai tradiţional, ipsos sau cărbune pentru a crea structuri spaţiale de dimensiuni generoase care pot fi expuse atât în aer liber, în grădini şi parcuri, cât şi în interior, în cuburi albe sau spaţii industriale. De asemenea, el îmbină sunetele şi proiecţiile video cu structurile industriale, creând efecte spectaculoase asupra performanţelor live. Ca tânăr artist, el explorează experienţe mentale şi senzoriale ieşite din comun şi le transformă în materie. Mai mult decât efemere, lucrările sale de artă sunt proiectate, planificate, imaginate şi transformate în structuri solide, permanente. La fel cum o fotografie imortalizează momente, reţelele metalice construite de artist păstrează bucăţi din gândurile şi amintirile sale mai vechi. Prin reducere formală şi geometrie simplificată, el extrage esenţa din haosul senzorial. Amestecul de metal cu lumină şi culoare transformă mediile clasice în idei postconceptuale, în timp ce intenţia şi procesul de a eterniza experienţele multisenzoriale într-o singură imagine, ca în fotografie, amplifică semnificaţia polimorfă a instanţelor sale de obiecte. Albert Kaan combină mediile în aşa fel încât se distanţează de tradiţie, care poate limita cu uşurinţă o astfel de disciplină istorică. El sudează, pictează şi asamblează diverse materiale folosind rigoarea formală privind ritmul, mişcarea şi efemerul. Artistul, cu un interes deosebit pentru instalaţie ca practică în cadrul istoriei artei postbelice, se inspiră din artişti precum Dan Flavin şi James Turrell.
Fundaţia Joana Grevers a fost înfiinţată în 2008 de către dr. Joana Grevers, medic şi istoric de artă de origine română. Profund implicată în scena artei contemporane româneşti, Fundaţia se concentrează în principal pe promovarea artiştilor români contemporani, atât emergenţi, cât şi consacraţi, precum şi pe susţinerea puternică a dezvoltării şi integrării zonelor rurale în patrimoniul cultural naţional şi european. Fundaţia organizează evenimente şi activităţi culturale precum expoziţii, simpozioane, conferinţe şi dezvoltă programe culturale atât în România, cât şi în străinătate. De asemenea, susţine cooperarea între instituţii şi organizaţii similare, atât naţionale, cât şi internaţionale, şi menţine relaţii directe cu acestea.
418 Contemporary Art Gallery este unul dintre proiectele de succes dezvoltate de fundaţie, care promovează şi sprijină artiştii emergenţi şi consacraţi, atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Înfiinţată în 2008, 418 Contemporary Art Gallery a găzduit numeroase expoziţii de succes, care au primit reacţii pozitive din partea criticilor de artă şi a publicului. În prezent, galeria susţine un portofoliu de nouă artişti activi care lucrează în diverse medii: pictură, sculptură, desen sau instalaţie şi sunt cunoscuţi în România şi în străinătate.
Un alt proiect important al fundaţiei este „Cetate Arts Danube”, iniţiat în 2008, pe domeniul istoric al familiei Barbu Drugă din judeţul Dolj. Aici, fundaţia organizează rezidenţe artistice, expoziţii de artă contemporană, workshop-uri şi conferinţe, transformând domeniul într-un centrul cultural vibrant. De asemenea, a fost dezvoltat un parc de sculptură care urmează să fie deschis publicului. Fundaţia Joana Grevers este activă şi în restaurarea clădirilor cu valoare patrimonială de pe domeniul Cetate şi în publicarea de volume de artă, contribuind astfel la conservarea şi promovarea patrimoniului cultural românesc.
Art Night Venezia (https://www.unive.it/web/it/6630/home) este cel mai important eveniment dedicat artelor care are loc pe întreg teritoriul Veneţiei, în muzee, galerii, instituţii de cultură etc de pe tot cuprinsul Veneţiei (insule şi Mestre), organizat de Universitatea Ca'Foscari din Veneţia şi Primăria Veneţiei. Este echivalentul nopţilor albe ale galeriilor / artelor / muzeelor organizate în majoritatea marilor oraşe europene, când muzeele, galeriile şi alte instituţii de cultură cunt deschise gratuit, cu program prelungit. Art Night Venezia are loc în sâmbăta cea mai apropiată de solstiţiul de vară şi marchează, simbolic, începutul sezonului estival pentru galeriile şi muzeele veneţiene; în acest an, data este 21 iunie. La fiecare ediţie, participă instituţii de cultură precum Palazzo Ducale, Biblioteca Marciana, Fondazione Giorgio Cini, Peggy Guggenheim Collection etc. Practic, cu excepţia Bienalei de la Veneţia, toate instituţiile importante de cultură din Veneţia, împreună cu majoritatea galeriilor, librăriilor, teatrelor, etc., participă la acest eveniment. Listele participanţilor din anii trecuţi, detalii suplimentare şi imagini:https://www.unive.it/web/it/6630/home