Arhitectul Kölló Miklós la seminarul pan-european „Frugalitatea fericită și creativă: noul realism” despre arhitectura și designul frugal și creativ, Barcelona

Institutul Francez din Barcelona, în colaborare cu Institutul Italian de Cultură, Institutul Goethe, Institutul Cultural Român de la Madrid și Consulatul Elveției, organizează în data de  28 mai 2025 un seminar dedicat  practicilor frugale din diferite țări europene, cu participarea arhitectului român Kölló Miklós.

În cadrul „Săptămânilor arhitecturii 2025”, care coordonează acțiunile numeroșilor actori locali în vederea Congresului mondial al Uniunii Internaționale a Arhitecților (începutul lunii iulie 2026), la Institutul Francez din Barcelona va avea loc o săptămână dedicată frugalității în arhitectură,  în perioada 25-30 mai 2025. Organizat împreună cu Fundació Mies van der Rohe și Colegiul Oficial al Arhitecților din  Catalunia (COAC), programul include conferințe, mese rotunde și documentare.

Acest seminar va reuni actori implicați în această temă (arhitecți, designeri, cadre universitare, producători, economiști, sociologi) pentru a identifica cele mai bune practici ale acestui ecosistem și pentru a crea bazele unei viitoare cooperări transfrontaliere dintr-o abordare mediteraneană.

Kölló Miklós va participa la masa rotundă nr. 1, moderată de Dominique Gauzin-Müller, pe tema „FRUGALITATE ÎN UTILIZAREA PĂDURILOR ȘI A MATERIALELOR”.

Arhitectul Kölló Miklós a absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” (1996), apoi a urmat studii aprofundate în urbanism și cursuri postuniversitare în domeniul protecției patrimoniului construit, la Universitatea Babeș-Bolyai / Facultatea de Istorie împreună cu Fundația Transylvania Trust. Este expert MCC în restaurare, urbanism istoric, și este specialist atestat MC pentru domeniul cercetare, inventariere monumente, studii istorice. Este membru al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. Este autorul Ghidului de arhitectură pentru încadrarea în specificul rural din mediul rural - zona Secuime. A fost architect-șef al orașului Gheorgheni. În 2010, a fost distins cu premiul Tarisznyás al Muzeului din Gheorgheni (pentru sprijinirea morală, intelectuală și profesională a muzeului) si cu premiul Kájoni János al județului Harghita, pentru cultură și arte, în 2018 eforturile lui de mai bine de un deceniu, în vederea salvării patrimoniului construit din zona secuimii a primit premiul Orbán Balázs. În 2020, a fost distins cu premiul secțiunii de arhitectură al Academei de Arte din Ungaria, și a devenit membru al acestei academii.

Este co-fondatorul biroului de arhitectură Larix Studio, care propune o arhitectura eco-regionalistă, în care –respectând situl - tradiția și inovația înseamnă o simbioză în care nu modernul este opusul tradiției, ci inutilul. Biroul a fost nominalizat și premiat la mai multe biennale/anuale nationale/regionale, atât cu proiecte de arhitectură, cât și cu proiecte de restaurare.Proiectele biroului au fost publicate în revistele Arhitectura, Arhitext, Zeppelin, Igloo, Országépítő (Ungaria), Metszet (Ungaria), Magyar Építőművészet (Ungaria), A10.

Ce este arhitectura frugală? Este o arhitectură ecologică, prietenoasă cu mediul și mult mai puțin consumatoare de energie, în care se urmărește mai degrabă renovarea decât construcția nouă, cu scopul de a crea clădiri neutre din punct de vedere energetic sau, mai bine, pozitive din punct de vedere energetic - „mai puțin este suficient!”

Mai multe informații despre programul seminarului și participanți:  https://rb.gy/u8ztev

În 2018, a fost formalizat un manifest al arhitecturii frugale, care reunește astăzi 16 000 de persoane din 90 de țări, inclusiv 500 în Spania, printre profesioniști și cetățeni. Frugalitatea este utilizarea adecvată a fructelor pământului, sobrietatea, simplitatea și durabilitatea... cu un punct important în minte: „viitorul este ancestral”. Prin urmare, frugalitatea are 4 principii: asigurarea utilizării adecvate a solului, economisirea energiei, alegerea materialelor de origine biologică și geologică, reciclarea cunoștințelor și tehnicilor vernaculare tradiționale și aplicarea noilor procese de proiectare și construcție.

Vă așteptăm!