Arhitecții Alexandru Axinte și Cristian Borcan la festivalul ONE ARCHITECTURE WEEK de la Plovdiv

Arhitectii Alexandru Axinte si Cristian Borcan la festivalul ONE ARCHITECTURE WEEK de la Plovdiv

Cu sprijinul Institutului Cultural Român, arhitecții Alexandru Axinte și Cristian Borcan, membri ai grupului studioBASAR, participă, în calitate de curatori, la festivalul internaţional de arhitectură şi urbanism ONE ARCHITECTURE WEEK (OAW), desfășurat în perioada 30 septembrie - 9 octombrie 2016 la Plovdiv, Bulgaria.

,,Acţiune! Către o practică a vecinătăţii" este manifestul ediţiei din 2016 care se va concentra asupra mecanismelor participării publice, dar în acelaşi timp va explora şi va învăţa din experienţa locuirii colective acumulate în Trakyia - un cartier de blocuri, reprezentativ în contextul regional. Prin acţiuni concrete, cea de-a IX-e ediție îşi propune să depăşească modelul unui festival de arhitectură şi să acţioneze pe teren, dezvoltând instrumente înainte, în timpul şi după terminarea festivalului, într-o încercare de a coagula în comunitate o practică a vecininătăţii pe termen mediu şi lung. Expoziţia principală, „Living Spaces", precum și seria de evenimente conexe vor fi organizate în cartierul Trakyia din Plovdiv. Detalii: https://www.facebook.com/OneArchitectureWeek/?fref=ts

OAW este un festival anual pentru arhitectură contemporană și oraș ce urmărește să ridice nivelul conștiinței despre urbanitate, să stimuleze comportamente urbane active și responsabile și, în același timp, să inițieze acțiuni pentru o îmbunătățire pozitivă și vizibilă a calitații arhitecturii și planificării urbane în orașele bulgare. OAW a fost inițiat în 2008 ca Sofia Architecture Week și și-a schimbat numele în ONE datorită mutării din Sofia în Plovdiv în 2013. OAW este organizată de EDNO - o platformă pentru cultură contemporană care organizează ONE ARCHITECTURE WEEK, ONE DESIGN WEEK și ONE DANCE WEEK. Acestea sunt printre cele mai mari și mai importante evenimente din Balcani în domeniile designului, dansului și mediului urban.

Curatorii festivalului ONE ARCHITECTURE WEEK 2016 sunt studioBASAR, un birou de arhitectură din București care lucrează în ultimii ani în procese de participare civică în contextul cartierelor de blocuri din Romania. StudioBASAR a fost înființat în 2006 de Alexandru Axinte și Cristian Borcan, atât ca un studio de arhitectură, cat și ca o echipa Search-and-Rescue, ce acționează ca un agent de observație și intervenție urbană. Proiectele studioBASAR diferă de la intervenții în spațiul public, instalații artistice, cercetări urbane, ateliere cu studenți, până la concursuri și diferite tipologii de clădiri rezidențiale și publice. De aproape 10 ani, sunt implicați în multiple proiecte de cercetare, activare urbană prin acțiuni și echipamente publice temporare, educație urbană pentru elevi și studenți, și au o constantă prezență publică prin susținerea de conferințe, prezentări, ateliere, publicații (Londra, Paris, Berlin, Stockholm, Chișinău, Graz, Istanbul, Geneva, Tbilisi, Brno, Viena, Kassel, Kiev, Sofia). Proiectele studioBASAR au fost premiate și nominalizate în cadrul evenimentelor profesionale ca Anuala de Arhitectură București, Bienala Națională de Arhitectură, Premiul European pentru Spațiu Public Urban sau în cadrul diverselor concursuri profesionale naționale. În 2009, studioBASAR a realizat design-ul expozitiei ,,Seducția lntervalului", pavilionul României la Bienala de Artă de la Veneția, itinerată în 2010 la The Renaissance Society Chicago, iar în 2010 au publicat cartea ,,Evacuarea Fantomei. Arhitecturi ale Supraviețuirii", care a obținut premiul secțiunii Carte de Arhitectură la Anuala Bucuresti. În 2014, proiectul ,,Baia Publică" a fost finalist la Premiul European pentru Spațiu Public Urban.

http://onearchitectureweek.com/program/?lang=en