Aplauze la scenă deschisă pentru „Oedipe Redux“ la Opera din Lyon, în deschiderea Sezonului România-Franţa

Premiera mondială a proiectului muzical „Oedipe Redux“, de Lucian Ban și Mat Maneri, a avut loc miercuri, 5 decembrie 2018, la Opera din Lyon, în cadrul deschiderii Sezonului România-Franţa. Lucrarea „Oedipe Redux“, aplaudată la scenă deschisă la Opera din Lyon, este solicitată și în programul Festivalului Internațional de Arte Europalia, manifestare culturală de cea mai mare amploare din Belgia. Ediția din 2019 Europalia este dedicată României și va avea loc în perioada octombrie 2019 - ianuarie 2020.

Proiectul „Oedipe Redux“ este o „re-imaginare“ contemporană şi o celebrare în acelaşi timp a capodoperei enesciene şi a moştenirii marelui compozitor român George Enescu. Reorchestrarea a fost realizată de artistul român Lucian Ban şi de violonistul american Mat Maneri, nominalizat la premiile Grammy. „Versiunea noastră propune o abordare cu totul inovatoare din perspectiva jazz-ului contemporan“, spune artistul Lucian Ban.

„Œdipe“, singura operă scrisă de George Enescu, are patru acte și un libret în limba franceză semnat de Edmond Fleg, pornind de la tragediile „Oedip rege“ și „Oedip la Colonos“ scrise de Sofocle. Opera „Œdip“ a fost compusă de George Enescu în perioada 1921 - 1931.

Versiunea, pe ritmuri de jazz, care a avut premiera la Lyon, este interpretată de un octet compus din muzicieni români, americani şi francezi: Lucian Ban, Mat Maneri, Louis Sclavis, Theo Bleckmann, Jen Shyu, Ambrose Akinmmusire, John Hebert, Tyshwan Sorey.

Lucian Ban, originar din Transilvania, a studiat pianul şi compoziţia la Cluj şi la Bucureşti, apoi s-a mutat îm New York, unde a devenit un obişnuit al scenei jazz.

Mat Maneri este un altist şi un violonist de jazz cunoscut pentru colaborările sale cu Cecil Taylor, Tim Berne, precum şi cu tatăl său, Joe Maneri.