„Apeducte din Portugalia“ – expoziție la Muzeul Naţional de Istorie a României

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă vernisajul expoziţiei temporare de fotografie „Apeducte din Portugalia” de Pedro Inácio, marţi, 16 octombrie 2012, ora 17.30, în Sala Lapidarium a muzeului din Calea Victoriei nr.12, Bucureşti.
Proiectul expoziţional, găzduit de Muzeul Naţional de Istorie a României, concretizat la Bucureşti prin intermediul Institutului Camões (Instituto da Cooperação e da Língua din Portugalia) şi Fundaţiei Culturale „Elena Surdu-Stănescu” se integrează în dialogul artistic iniţiat în 2011 la Muzeul Apei din Lisabona, prin expoziţia „Imagens de amor“ a Elenei Surdu Stănescu (sculptură) şi Georgetei Grabovschi (pictură), organizată de Institutul Cultural Român de la Lisabona.
Apeductele, o prezenţă naturală în Portugalia, nu se numără printre reperele peisagistice din România. De aceea fotografiile lui Pedro Inácio sunt o invitaţie de a descoperi cum au apărut ele şi cum oraşele s-au constituit ulterior în jurul lor. Expoziţia propune o altfel de călătorie prin Portugalia, o perspectivă mai complexă, care se adresează atât celor interesaţi de istorie, de arhitectură, cât şi celor interesaţi de specificul lusitan.

„Acest patrimoniu cultural, promovat pentru prima dată la nivel internaţional, evidenţiază monumente legate de istoria artei şi de aprovizionarea cu apă din Portugalia, construite, majoritatea, între secolele al XVI-lea şi al XIX-lea. Structurile sunt prezentate în funcţie de localizarea geografică, de la nord la sudul ţării, un factor important pentru tipologia fiecărui apeduct. Această iniţiativă fotografică urmăreşte atât cercetarea apeductelor portugheze, cât şi să aducă un tribut tuturor celor care le-au înfăptuit (portughezi şi străini,) punând accent pe arta şi priceperea cu care au construit o moştenire culturală şi istorică aparte.“ - Pedro Inácio

Pedro Inácio este muzeolog, coordonatorul Muzeului de Apă al Companiei Portugheze a Apelor Libere (EPAL) şi vicepreşedinte al Asociaţiei Portugheze de Muzeologie (APOM). Participă la expoziţii colective şi individuale din 2005, în diferite muzee şi spaţii culturale din Portugalia şi din străinătate: biblioteci, castele, galerii, muzee, mănăstiri. În 2011 publică două cărţi: Liniştea berzelor, împreună cu fratele său Carlos Inácio şi Apeducte din Portugalia, artă şi patrimoniu, editată de EPAL. Natura şi arheologia industrială sunt două din temele sale preferate.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 16-28 octombrie 2012 în Sala Lapidarium a Muzeului Naţional de Istorie a României şi poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00.