"Anul României" la Muzeul Naţional de Etnografie al Poloniei

Fanfara din Vorona inaugurează joi, 17 aprilie 2008, la Varşovia, „Anul României" la Muzeul Naţional de Etnografie al Poloniei
După concertul de la Varşovia, Fanfara va mai susţine două concerte, în aer liber, în cadrul Festivalului Culturii Române de la Cracovia
„Anul României" la Muzeul Naţional de Entografie al Poloniei este un proiect de colaborare între Institutul Cultural Român din Varşovia şi cunoscutul muzeu varşovian, realizat cu sprijinul Muzeului Ţăranului Român, Muzeului Banatului din Timişoara şi al Muzeului de Etnografie din Braşov.

Pentru publicul obişnuit, România este captivantă prin lumea ei tradiţională, care apare ca o existenţă exotică pentru o societate poloneză din ce în ce mai citadină. Totuşi, capacitatea polonezilor de a distinge între formele autentice ale culturii populare şi diferite formate comerciale kitsch este minimă, şi de aceea „Anul României la Muzeul Naţional de Etnografie" are, subtil, şi o valoare educativă.

Proiectul îşi propune să pună în evidenţă dimensiunea tradiţionala a culturii române prin evenimente instructive, interesante şi autentice, care să nu întărească anumite prejudecăţi ale polonezilor cu privire la România – adeseori văzută doar ca o ţară exotică prin ruralitatea sa pitorească, în care te poţi delecta cu un folclorism de vitrină - şi să nu perpetueze ipostaze pervertite sau comercializate.

În intervalul aprilie-decembrie 2008, vor fi organizate, la Varşovia, în Muzeul Naţional de Etnografie, patru evenimente dedicate culturii noastre tradiţionale:

• 17 aprilie, în deschiderea „Anului României": Concert al Fanfarei din Vorona (Botoşani);
• 27 iunie: Concert al Fanfarei din Lăpuşnicu Mare (Caraş-Severin);
• 18 septembrie – 19 octombrie: Expoziţia „Civilizaţia pâinii", realizată cu sprijinul Muzeului de Etnografie din Braşov;
• 11 decembrie 2008 – 18 ianuarie 2009: Expoziţia „Strigoi, vampiri & Co", realizată cu sprijinul Muzeului Ţăranului Român şi al Muzeului Banatului.

Fiecare dintre aceste patru evenimente va pune în valoare forme autentice şi caracteristice ale culturii române tradiţionale, prezentând atât viaţa cotidiană în satul românesc, cât şi momentele de sărbătoare şi ceremonial. Cele două fanfare, considerate printre cele mai bune din România, sunt reţinute în programul „Ethnophonie" a Muzeului Ţăranului Român.

În aceeaşi măsură, cele două concerte şi cele două expoziţii au o latură spectaculoasă, interesantă prin obiectele şi ritualurile prezentate pentru un public curios să descopere expresiile culturii tradiţionale româneşti după ce şi le-a pierdut pe ale sale. Nu în ultimul rând, prin intermediul fiecărui eveniment, sunt prezentate obiceiuri sau muzică reprezentativă pentru diferite regiuni ale României.

Concertul Fanfarei din Vorona (Botoşani) este primul eveniment al seriei de evenimente realizate sub egida "Anului Românesc la Muzeul Naţional de Etnografie al Poloniei". Fanfara, formată din 10 instrumentişti, este unul dintre cele mai autentice dar şi spectaculoase ansambluri de suflători din România şi se află frecvent în turnee în ţară şi străinătate.

După concertul de la Varşovia, Fanfara din Vorona se va integra in programul „Festivalul Culturii Române la Cracovia" pentru a susţine, în seara zilei de 19 aprilie, un concert în Piaţa Mare a Oraşului Evreiesc şi un alt concert a doua zi, la Wieliczka, un satelit turistic al Cracoviei.