Anul României în Polonia continuă cu Festivalul Culturii Române la Cracovia, 9-12 iulie

ICR Varşovia a inaugurat la Varşovia, în luna iunie, proiectul Anului României în Polonia, o serie de manifestări care au adus în atenţia publicului polonez diversitatea culturii române. Formula Festivalului Culturii Române a fost testată cu succes la Cracovia anul trecut şi în urmă cu doi ani, devenind o prezenţă recognoscibilă pe piaţa culturală poloneză. Şi anul acesta, printr-un format concentrat, divers şi cu foarte bună expunere mediatică, ICR Varşovia îşi propune să mobilizeze un public cât mai numeros, căruia să îi ofere accesul nemediat la diversitatea culturii române, răspunzând celor mai diferite şi sofisticate gusturi.
Festivalul Culturii Române se va desfăşura în perioada 9-12 iulie 2010, în mai multe spaţii cunoscute din Cracovia: Piaţa Mare şi Piaţa Mică din Oraşul Vechi, Galeria Krakowska, cinematograful „Pod Baranami", clubul „Piękny Pies". Organizarea unei părţi importante a evenimentelor în locuri deschise, centrale, foarte circulate, face posibil accesul unui public cât mai numeros.
Evenimentele în jurul cărora se construieşte festivalul sunt spectacolele de stradă ale Teatrului Masca, concertul susţinut de formaţia Viţa de Vie, o noapte cu muzică românească într-unul dintre cele mai cunoscute cluburi din Cracovia şi un maraton de film românesc, oferindu-le cracovienilor ocazia să descopere regizori ca Cristian Mungiu sau Radu Muntean.

Cu ocazia Festivalului Culturii Române la Cracovia, va fi inaugurată expoziţia în aer liber Geografia generozităţii. Viaţa de zi cu zi a polonezilor în refugiul românesc, dedicată Marelui Refugiu Polonez în România, unul dintre episoadele cele mai bune ale relaţiilor româno-polone, când peste 50.000 de polonezi, militari şi civili, s-au refugiat în România, unde a fost conservată şi o parte semnificativă a tezaurului polonez. Expoziţia va putea fi vizitată până în 1 august 2010.

Programul Festivalului Culturii Române la Cracovia:

9 iulie 2010
• Ora 20.00 – Teatrul MASCA, Gardienii se întorc, Piaţa Mică din Oraşul Vechi
• Ora 21.00 – Maraton de filme româneşti la cinematograful Pod Baranami: Amintiri din Epoca de Aur (r. Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu Jr.), Furia (r. Radu Muntean)

10 iulie 2010
• Ora 17.00 – Teatrul MASCA, Pierrot Lunatecul, Galeria Krakowska
• Ora 21.00 – Clubbing, muzică românească şi balcanică, DJ Tavinata & DJ Tăuşance, clubul „Piękny Pies"

11 iulie 2010
• Ora 18.00 – Teatrul MASCA, Gardienii se întorc, Piaţa Mare din Oraşul Vechi
• Ora 19.00 – Concert Viţa de Vie, before & after party DJ Funklore, clubul „Fabryka"

12 iulie – 1 august 2010
• Campania de diplomaţie publică "Geografia generozităţii. Viaţa de zi cu zi a polonezilor în refugiul românesc" – Piaţa Mică a Oraşului Vechi