Antologia „Relațiile Israel-Diaspora de-a lungul istoriei”, lansată la ICR Tel Aviv

Lansarea volumului „Relațiile Israel-Diaspora de-a lungul istoriei”, antologie editată și coordonată de Carol Iancu și Michaël Iancu, va avea loc marți, 26 noiembrie 2019, ora 18.00, la sediul ICR Tel Aviv (Blvd. Shaul Hamelech nr.8, etaj 6). La eveniment, vor participa prof. Carol Iancu, cadru universitar, istoric și membru de onoare din străinatate al Academiei Române, și prof. Moshe Idel, profesor emerit de gândire iudaică la Universitatea Ebraică din Ierusalim și cercetător la Institutul Shalom Hartman.

Prof. Carol Iancu va prezenta publicului cea mai recentă traducere în limba română a volumului coordonat împreună cu Michaël Iancu, apărut la editura Hasefer, în cursul acestui an.

Program:

Moderator: Cleopatra Lorințiu, director adjunct ICR Tel Aviv

Lansarea antologiei de articole „Relațiile Israel-Diaspora de-a lungul istoriei” coordonată de Carol Iancu și Michaël Iancu

Lecturi selective din volum

Discuție despre diaspora evreiască și relațiile acesteia cu Statul Israel

Volumul „Relațiile Israel-Diaspora de-a lungul istoriei”propune o evaluare a relațiilor de lungă durată Israel - Diaspora. Legături constante, întărite de un curent neîntrerupt de pelerinaje, s-au menținut între țara Israelului și diaspora evreiască în Antichitate, în Evul Mediu și în epoca modernă. Secolul al XIX-lea reprezintă o cotitură, odată cu apariția teoreticienilor naționalismului evreiesc, a primelor aliyot și constituirea primelor comunități agricole (moshavot).

Carol Iancu (n. 1946, Hârlău) este membru de onoare din străinătate al Academiei Române (2016), profesor emerit de istorie contemporană la Universitatea Paul Valéry din Montpellier şi directorul Școlii de Înalte Studii ale Iudaismului din Franța. Autor al unei vaste opere științifice consacrate istoriei evreilor și relațiilor internaționale, pentru care a primit numeroase premii. Doctor honoris causa al Universităţilor din Cluj (Universitatea Babeş-Bolyai, 2005), Iași (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, 2010), Oradea (2011) și Constanța (Universitatea Ovidius, 2013), este membru al Academiei din Nîmes (2011) și membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Române (2014). Cetățean de onoare al orașului natal Hârlău (1996), a fost distins cu titlul Officier de l’Ordre des Palmes Académique al Republicii Franceze (2012). Cartea sa „Evreii din Hârlău. Istoria unei comunități” a fost recompensată cu Premiul „A.D. Xenopol” al Academiei Române (2015). Coordonator, împreună cu Alexandru-Florin Platon, al colecției Historica Dagesh. Printre alte cărți publicate se numără: Alexandre Safran et les Juifs de Roumanie durant l’instauration du communisme. Documents inédits des archives diplomatiques américaines et britanniques (1944-1948), 2016, Pogromul de la Iași și Holocaustul în România/ Le Pogrom de Iași et la Shoah en Roumanie, 2015 și Profesori şi studenţi evrei, ultimele două în calitate de coordonator, împreună cu Alexandru-Florin Platon.