Anticomunismul ca obligaţie morală

Masă rotundă la Institutul Cultural Român Luni, 18 iunie 2007, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Bucureşti, Aleea Alexandru 38) va avea loc masa rotundă cu tema Anticomunismul ca obligaţie morală. Vor participa Vladimir Tismăneanu, Horia-Roman Patapievici, Mircea Mihăieş, Dan C. Mihăilescu şi Cătălin Avramescu.
Tema întâlnirii se regăseşte în cuprinsul cărţii Refuzul de a uita
(Curtea Veche, 2007), cea mai recentă apariţie editorială semnată de Vladimir Tismăneanu, preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste în România, profesor de ştiinţe politice şi director al Centrului pentru Studierea Societăţilor Post-comuniste de la Universitatea Maryland. În intervenţia sa, Vladimir Tismăneanu va vorbi despre confruntarea cu trecutul comunist ca o datorie şi o condiţie pentru o reală democratizare a ţării.

Actualitatea dezbaterii este argumentată de constatarea tendinţelor de regrupare a susţinătorilor unui autoritarism bazat pe minciună şi corupţie. Deşi bibliografia care documentează şi susţine paralela între catastrofa comunistă şi dezastrul totalitarismelor de dreapta este consistentă, la nivelul percepţiei morale persistă o asimetrie în raportarea la cele două extreme politice ale secolului XX.

Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

Contact media: Serviciul de presă al ICR, t: 031 71 00 622, e: biroul.presa@icr.ro