Ansamblul Archaeus și Mihail Buca @ Forum Neuer Musik 2012, Köln

Ansamblul Archaeus și protopsaltul Mihail Buca vor susține un concert în încheierea celei de-a XIII-a ediții a festivalului de muzică contemporană Forum Neuer Musik, organizat de Deutschlandfunk și desfășurat la Köln între 20 și 22 aprilie 2012. Ediția din acest an a festivalului german, cu tema „Compozitorii în dialog cu Dumnezeu”, se concentrează pe reinterpretări ale tradiţiei muzicale religioase în muzica contemporană.
Concertul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Deutschlandfunk, va avea loc în data de 22 aprilie și va include lucrări de Dan Dediu, Octavian Nemescu, Doina Rotaru, Liviu Dănceanu, Nicolae Teodoreanu, Dan Voiculescu și psalmi. (Programul complet atașat).
Ansamblul Archaeus, format din Anca Vartolomei (violoncel), Rodica Dănceanu (claviaturi), Dorin Gliga (oboi), Ion Nedelciu (clarinet), Şerban Novac (fagot), Alexandru Matei (percuţie), Marius Lăcraru (vioară), Liviu Dănceanu (conducerea muzicală), a fost înfiinţat în 1985 cu scopul de a promova cele mai diverse tendinţe şi orientări din muzica contemporană. Muzicienii ansamblului au susţinut peste 300 de concerte în care au interpretat peste 550 de lucrări (multe dintre ele în premieră) semnate de 300 de compozitori români şi străini, în 80 de oraşe, în peste 100 de săli de concert din România, din Europa şi SUA. Au participat, de asemenea, la numeroase festivaluri şi evenimente muzicale internaţionale din Bucureşti, Paris, Viena, Salzburg, Budapesta, Geneva, Huddersfield, Berlin, Bonn, Köln, München, Hanovra, Copenhaga, Moscova, Lisabona, Sofia, Chişinău, Bratislava, Roma, Torino, New York, Cleveland, Washington etc. În paralel, ansamblul a înregistrat mii de minute de muzică pentru Societatea Română de Radiodifuziune şi pentru posturi de radio străine, precum şi discuri, casete video şi audio. Au realizat coloana sonoră a peste 20 de filme de animaţie, documentare, filme experimentale etc. Repertoriul lor extrem de variat acoperă stiluri şi perioade muzicale diferite, incluzând muzica bizantină şi muzica contemporană.
Diacon și Protopsalt al Catedralei Patriarhale din București, Mihail Buca este dirijorul grupului de psalți al Catedralei Patriarhale. Interpret fidel al muzicii bisericești de sorginte bizantină, ale cărei origini le-a studiat temeinic, Mihail Buca este în același timp preocupat de promovarea identității muzicii bisericești atât în țară, cât și în străinătate.