Aniversare Constantin Brâncuși la Istanbul

Aniversare Constantin Brancusi la Istanbul

Cu ocazia celebrării a 140 de la naşterea sculptorului român Constantin Brâncuşi, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul organizează vineri, 19 februarie 2016, începând cu ora 18:00, la sediul Institutului o conferință dedicată complexei personalităţi a omului şi artistului Brâncuşi, precum și o proiecție de film documentar pe aceeași temă.

Conferința va fi susținută de Dalila Özbay, doctor în arte plastice la Universitatea Namik Kemal din Tekirdag. Tema prelegerii o va reprezenta analizarea elementelor de simbolistică prezente în lucrările lui Brâncuși, pornind de la estetica operei sale. Dalila Ozbay va puncta prin exemple procesul de trecere la începutul secolului trecut al operei brâncușiene de la suflul tradițional, autohton la cel universal.

Prelegerea va fi urmată de proiecția filmului documentar "Brâncuși" cu subtitrare în limba engleză, realizat de Cornel Mihalache în anul 1996. Documentarul de artă este consacrat ansamblului de la Târgu Jiu și urmărește firul cronologic al celor mai importante momente din viața sculptorului român.

Proiectul marchează atât sărbătoarea națională instituită în data de 19 februarie - Ziua Brâncuși -, cât și debutul programului național "140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brancuși" și se înscrie într-o serie de evenimente aniversare pe care ICR Istanbul le va derula pe parcursul acesui an.

Născută în Constanţa, Dalila Özbay este absolventă a Universitǎţii de Arte Plastice Mimar Sinan, Facultatea de Arte Plastice, Secţia de Picturǎ, promoţia 2004, Istanbul. A fost lector la Universitatea Tehnicǎ İstanbul, Secţia de Arte Plastice, iar în prezent este asistent universitar la Universitatea Namık Kemal, Facultatea de Arte Plastice, Secţia de Picturǎ, Tekirdağ. Membră a Asociației Artiștilor Platici din Târgu-Mureș și colaboratoare a revistei Vatra Veche, Dalila Özbay a participat în data de 14 aprilie 2006 la simpozionul cu tema "Brâncuși - marele sculptor român"  organizat de ICR Istanbul în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din București.