Aniversare „Alexa Visarion 70” la ICR

Aniversare Alexa Visarion 70 la ICR

Institutul Cultural Român organizează marți, 17 octombrie, de la ora 18.00, la sediul din Aleea Alexandru, nr. 38, un eveniment în onoarea regizorului și profesorului Alexa Visarion.

Va fi lansat volumul de eseuri „Împotriva uitării”, apărut la editura Ideea Europeană, în parteneriat cu ICR. Alexa Visarion ne propune în această carte, într-o abordare interdisciplinară, fascinante trasee de creativitate privind universul teatral. Vor vorbi despre personalitatea  regizorului și profesorului Alexa Visarion academicianul Alexandru Boboc, profesorul universitar Vasile Morar, scriitoarea Aura Christi, filmologii Elena Dulgheru si Bujor T. Rîpeanu și actorul Mircea Diaconu. 

Va fi proiectat filmul-portret „Magia Teatrului şi a Filmului” (TVR), regizat de Liliana Chițescu , un documentar care a primit Premiul Special al Uniunii Cineaştilor „Adina Darian”, în anul 2014.

Alexa Visarion a montat în ţară şi în străinătate peste 100 de spectacole, cu precădere din dramaturgia lui I.L. Caragiale, A.P. Cehov, Shakespeare sau Eugene O’Neill. Este autorul unor filme artistice care au marcat istoria cinematografului românesc, între care „Înainte de tăcere” (1978), „Înghițitorul de săbii” (1981), „Năpasta” (1982), „Luna Verde” (2008), „Ana” (2014).

A obţinut numeroase premii şi distincţii, printre care Premiul Academiei Române pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică (2008), Premiul pentru întreaga activitate UNITER (2005), Premiul ATM pentru cel mai bun spectacol (1981), Premiul Secţiei de Critică ATM pentru exegeză scenică şi filmică a operei lui I.L. Caragiale (1979), Marele Premiul la Festivalul Internaţional de Teatru Arezzo (1979). A fondat, în 1991, primului teatru independent bilingv din România, Teatrul româno-american „Eugene O’Neill”, şi a înființat, în 2002, Asociaţia Culturală „Dialog”.

În 1983, Visarion primește primul Grant Fulbright, în domeniul teatrului. În perioada 1985-1986 este invitat să predea la Universitatea din Texas iar între 1986-1988 îi este acordată o nouă bursă Fulbright și susţine cursuri în domeniul filmului la universități din Los Angeles, New York și Boston.

Alexa Visarion este autorul unei serii de volume dedicate teatrului și al unor articole, eseuri şi interviuri de referinţă atât pentru domeniul artistic cât şi pentru cel didactic. Preocuparea sa pentru teme de strategie şi management s-a materializat în cronici şi comentarii publicate în importante reviste din ţară. Despre personalitatea complexă a regizorului au apărut două cărţi: „Alexa Visarion sau destinul vocaţiei”, coordonată de Elena Saulea (Editura Junimea), şi„Univers filmic – Alexa Visarion (Jurnal de spectator)” de Vasilica Bălăiță (Editura Artes).

Este Director Onorific al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, cetăţean de onoare al Municipiului Botoşani (1992), cetăţean de onoare al comunei natale Băluşeni (2015). A primit Ordinul Naţional ,,Serviciul Credincios’’ în grad de Cavaler, acordat de Preşedinţia României. Este membru al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), membru fondator al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film (UARF). Este membru al Uniunii Teatrale din România (UNITER), iar între anii 1985-2005 a fost membru al The Association for Theatre Higher Education (ATHE) – SUA şi membru fondator al Societăţii „I.L.Caragiale” (1979-1985).

Pentru întreaga sa activitate, regizorul şi profesorul Alexa Visarion a primit, pe 12 octombrie 2017, marele premiul „George Apostu”.