Andrei Dósa la Festivalul Internațional de Poezie „Sha’ar”, 22-24 noiembrie 2018, Teatrul Evreo-Arab din Yaffo

Festivalul Internațional de Poezie „Sha’ar”, cel mai important eveniment de profil din Israel, a avut loc în perioada 22-24 noiembrie 2018 la Teatrul Evreo-Arab din Yaffo. Ediția din acest an a avut ca temă „Identitatea” și a reunit în program atât poeți din Israel, cât și poeți din străinătate.

În cadrul programului internațional al festivalului, România a fost reprezentată de Andrei Dósa, prezent la festival cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv și sub egida EUNIC Israel, acesta fiind un proiect al clusterului local, la care au participat următorii membri: România, Italia, Lituania și Portugalia.

Alături de invitatul din România, au susținut recitaluri de poezie și au participat la evenimentele din program și alți poeți internaționali precum Zeno Bianu și Laure Cambau (Franța), Natasha Sardzoska (Macedonia), Gabo Lanczkor (Ungaria), Matilde Campilho (Portugalia), Marilena Renda (Italia), Giedrė Kazlauskaitė (Lituania), Mathura (Estonia) și Eric Sarner (Franța - Algeria).

Printre evenimentele la care a participat Andrei Dósa s-au numărat:

”Global Mosaic” – lecturi de poezie susținute de poeții internaționali și cei israelieni, în limba maternă, cu acompaniament muzical

"If you like me - Share” – despre identități în epoca virtuală în relaționare cu orice fel de schimbare de identitate, cu participarea poeților Agi Mishol, Adi Keissar, Ren Shapira și Noa Shakargy din Israel, și Eric Sarner din Franța. Programul muzical al evenimentului a for reprezentat de un performance de muzică electronică susținut de Tzlil Danin.

”Somebody to study with” – despre poezie în granițele sistemului educațional, cu participarea poeților Tehila Hakimi, Yudit Shahar și Giora Fisher din Israel, și Laure Cambau din Franța, care a susținut la pian programul muzical al serii pe lucrări de Eric Satie și Bela Bartok.

Festivalul Internațional de Poezie„Sha’ar” reprezintă una dintre principalele platforme culturale de promovare a poeziei în Israel. Organizat de către Helicon – Asociația pentru Sprijinirea Dezvoltării Poeziei, în colaborare cu Ministerul Israelian de Externe, festivalul este un eveniment interdisciplinar, care include anual în program atât poeți israelieni și internaționali de prestigiu, cât și tinere talente ale poeziei. ”Sha’ar” este denumirea în limba arabă pentru ”poezie” și în limba ebraică pentru ”poartă”. Scopul festivalului este de a crea o punte pentru schimburi interlingvistice și interculturale printr-o varietate de evenimente : lecturi de poezie, paneluri despre poezia internațională, întâlniri profesionale cu editori de reviste literare, precum și colaborări interdisciplinare între poezie și muzică, dans, arte vizuale, arte video și teatru.