Anca Benera și Arnold Estefan participă la expoziția The Trouble with Value la Galeria Onomatopee din Eindhoven

Anca Benera si Arnold Estefan participa la expozitia The Trouble with Value la Galeria Onomatopee din Eindhoven

Institutul Cultural Român Bruxelles susține prezența artiștilor vizuali Anca Benera și Arnold Estefan la expoziția internațională The Trouble with Value în perioada 21 aprilie - 30 iulie 2018, la Galeria Onomatopee din Eindhoven.


Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 21 aprilie, de la ora 18.00, în prezența artiștilor.

Recunoscuți și apreciați în întreaga lume, artiștii români participă la expoziția de artă contemporană The Trouble with Value, dedicată valorilor simbolice și economice ale operei de artă, alături de artiști din Olanda, Germania, Croația, Polonia, Chile și SUA.

Anca Benera și Arnold Estefan expun împreună în marile muzee din Europa și SUA, din 2011. Lucrează cu o gamă largă de mijloace de exprimare, de la instalație și desen, la video și performnace, proiectele lor reflectând lumea ca un țesut de legi și convenții care trebuie permanent reimaginate.

La Eindhoven, vor prezenta lucrarea I work, therefore I'm not, ce investighează munca artistului, nevoit să își susțină creația printr-o slujbă într-un sector profesional diferit de mediul artistic. Majoritatea acestor proiecte implică, în general, ore de lucru la computer. Prin intermediul unui soft, care înregistrează automat mișcarea cursorului pe ecran, se poate urmări traseul parcurs și orele petrecute în fața monitorului, toate acestea fiind reprezentate în formatul unui desen abstract. Cuprinzând astăzi peste 800 de desene, proiectul, început în 2012 și derulat pe parcursul mai multor ani, va fi prezentat în formatul unui jurnal de lucru pentru prima dată la Eindhoven.

„Am testat, la un moment dat, potențialul creativ al unui algoritm, cu intenția de a produce lucrări în locul nostru. Era hrănit cu informațiile pe care noi le consumam (online) și pe baza acestor date el putea să genereze lucrări noi, pe care le puteam folosi în situații de criză creativă sau lipsă de timp.” – descriu proiectul cei doi artiști.

(...) lumea artei contemporane se fixează permanent pe "valoarea" artei: dorind recunoaștere pentru "nou" și "original", "relevant", "provocator" sau "radical". Cu toate acestea, este posibil să recunoaștem cu adevărat ceea ce face o lucrare de artă "remarcabilă" sau "contemporană", calități care definesc timpul lucrării, considerând moduri universale de înțelegere? (...) Este arta capabilă să scape (și ar trebui să o facă) de venerarea comodă a mărfurilor care se bazează pe autonomia aparentă a operei de artă și a aurei sale? Cum putem elabora alte strategii pentru valorizarea artei? - acestea sunt câteva dintre provocările ridicate de curatorii expoziției Kris Dittel (Galeria Onomatopee) și Krysztof Sziatka (Galeria Bunkier Sztuki, Polonia). Răspunsurile se regăsesc în simbolurile lucrărilor artiștilor selectați pentru proiectul The Trouble with Value.

Expoziția colectivă organizată la Galeria Onomatopee din Eindhoven reprezintă a doua parte a proiectului, desfășurat inițial în Polonia, la Galeria Bunkier Sztuki, în perioada 15 decembrie 2017-18 martie 2018.

Acces liber

Pe durata expoziției, galeria este deschisă de joi până duminică, 13:00-17:00; în afara programului se pot face rezervări pentru vizite: tel: 0031(0)40 785 14 07 /info@onomatopee.net

Perioada: 21 aprilie – 30 iulie 2018

Locație : Galeria Onomatopee, Willemstraat 27, 5611 HB Eindhoven, Olanda