Ana Blandiana la Festivalul «Poetry Vicenza», ediția 2019

Ana Blandiana la Festivalul Poetry Vicenza, editia 2019

Ana Blandiana la Festivalul «Poetry Vicenza», ediția 2019În cadrul «Poetry Vicenza», festival de poezie contemporană și muzică, poeta Ana Blandiana, alături de traducătorul și romanistul Bruno Mazzoni, va fi protagonista unei întâlniri literare acompaniate de muzica Ilariei Fantin, la Oratorio di San Nicola (Piazzetta San Nicola Vicenza), în data de 26 mai, de la ora 17.00. În cursul aceleași zile, Ana Blandiana va participa, alături de scriitori din Portugalia (Jorge Maximino), Scoția (Andrew Greig) și Italia (Ida Travi), la o masă rotundă de încheiere a festivalului «Poetry Vicenza» la Torrione di Porta Castello, începând cu ora 19.00.

Ana Blandiana (Otilia Valeria Rusan, n. 1942) este bine cunoscută în spațiul italian prin traducerile unor volume precum «Un tempo gli alberi avevano occhi » (Donzelli 2004), «Progetti per il passato» (Anfora 2008), «Il mondo sillaba per sillaba» (Saecula Edzioni 2012), «La mia patria A4» (Aracne 2015) și «Orologio senza ore» (Eliot 2018). Poeta a participat, în Italia, la Festivalul literar «Incroci di civiltà» de la Veneția în 2016; la Salonul Internațional de Carte de la Torino în 2012, 2015 și 2018; la Fiera dell’Editoria Indipendente di Capannori – Lucca în 2012 și la Festivalul Isola delle Storie – Festival letterario di Gavoi în 2015.

Bruno Mazzoni (n. 1946) este unul dintre cei mai importanți romaniști, cadru didactic universitar și traducător de literatură română în Italia. Pasionat de limba și cultura română, Bruno Mazzoni a fost unul dintre fondatorii Asociației Italiene de Romanistică și a publicat numeroase studii, cu accent pe diferitele aspecte ale operelor lirice românești. În activitatea de traducător, acesta tradus volume ale Anei Blandiana, ale lui Max Blecher și Mircea Cărtărescu. Pentru activitatea sa culturală și științifică, Bruno Mazzoni a fost decorat de Guvernul României cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor, în anul 2002, iar în anul 2008 a primit Premiul Național pentru Traducere din partea Ministerului Italian pentru Bunuri și Activități Culturale.

Festivalul internațional de poezie și muzică contemporană «Poetry Vicenza» este organizat de Asociația TheArtBox și promovat de Primăria Vicenza, de Galerie d’Italia – Palazzo Leoni Montanari, în colaborare cu Departamentul de Studii Lingvistice și Culturale Comparate al Universității Ca’ Foscari din Veneţia și Festivalul Vicenza Jazz, cu patronajul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia pentru evenimentele care o vor avea ca protagonistă pe Ana Blandiana.Tel.: +39 0415242309

E-mail: istiorga@tin.it

INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ȘI CERCETARE UMANSITICĂ DE LA VENEȚIA